Business Internaţional

Elvetienii blocheaza un pachet de 7,5% din actiunile Yukos

17.03.2004, 00:00 15



Procuratorii elvetieni au inghetat un pachet de 7,5% din actiunile gigantului petrolier rus Yukos, ca raspuns la solicitarile autoritatilor de la Moscova, informeaza publicatia Vedemosti, citata de The Moskow Times.



Pachetul de actiuni, controlat de Veteran Petroleum, fond de pensii creat de Yukos pentru angajati, a fost inghetat prin blocarea de catre autoritatile elvetiene a sumei de 6,2 miliarde de franci elvetieni (4,9 miliarde dolari) aflata in conturi bancare. Potrivit presei ruse, printre titularii acestei sume se regaseau 20 de persoane si 10 companii.



Conturile bancare includeau depozite apartinand lui Mikhail Hodorkovsky, cel mai mare actionar al Menatep, dar si altor actionari importanti ai grupului. In conturi se gaseau "depozite ale unor persoane private, implicate intr-un fel sau altul in furtul unor fonduri importante apartinand statului", spune Vishniakova, purtatoarea de cuvant al Procuraturii Generale, potrivit The Moscow Times.



Cu cateva zile in urma, Biroul Procurorului General al Rusiei anunta ca procurorii elvetieni au inghetat, la cererea sa, conturi bancare cu o valoare totala de 4,8 miliarde de dolari deschise pe numele unor actionari Yukos, printre care se aflau si Platon Lebedev, Mihail Brudno si Leonid Nevzlin.



Cu toate acestea, oficialii rusi au negat ulterior o asemenea interventie, afirmand ca nu au inghetat nici o actiune a grupului Yukos de la blocarea, in luna octombrie a anului trecut, a aproximativ 40% din titlurile grupului.



La finele saptamanii trecute, Hodorkovsky a confirmat la randul lui aceasta informatie, declarand ca detine in continuare lichiditati in valoare de 4,5 miliarde de dolari, sub forma de bani cash si echivalente ale acestora.



Hodorkovski si Platon Lebedev, unul din actionari majori ai Menatep, se afla in inchisoare asteptand inceperea procesului in care sunt acuzati de frauda si evaziune fiscala. Alti trei actionari, Leonid Nevzlin, Vladimir Dubov si Mihail Brudno, sunt cautati pentru aceleasi acuzatii, insa in prezent locuiesc in Israel. "Banii nostri se gasesc intr-un loc sigur. Acestea nu sunt ultimele noastre cinci miliarde de dolari. N-au decat sa inghete conturile, daca vor", a afirmat Leonid Nevzlin cu cateva zile in urma.



In opinia unor analisti, actiunea autoritatilor din Rusia este ochestrata de Kremlin, ca reactie la ambitiile politice ale omului de afaceri. De la arestarea lui Hodorkovsky, anchetatorii rusi si-au extins investigatiile asupra drepturilor de exploatare ale Yukos dar si asupra comportamentului fiscal al companiei, acuzata ca ar fi pagubit bugetul statului cu o suma de 3,4 miliarde de dolari.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO