Business Internaţional

Egiptul aruncă în aer bursa locală cu o naţionalizare la 13 ani de la privatizare

Egiptul aruncă în aer bursa locală cu o naţionalizare la peste 13 ani de la privatizare

Autor: Marius Oncu

19.12.2011, 10:13 2270

Un tribunal din Egipt a decis anularea vânzării unei companii de stat, derulată în urmă cu peste 13 ani, iar decizia a stârnit temeri că drepturile de proprietate asupra unui număr mare de companii listate pe bursa de la Cairo ar putea fi puse la îndoială, au declarat traderi citaţi de Reuters.

Decizia justiţiei a vizat vânzarea unui pachet de peste 50% din compania Nile Cotton Ginning în 1997-1998 şi a fost explicată prin încălcarea mai multor reglementări şi subevaluarea puternică a acţiunilor la momentul tranzacţiei, au declarat surse apropiate tribunalului care a luat decizia.

Toate acţiunile şi activele companiei trebuie returnate statului, însă decizia poate fi contestată prin apel.

Aceasta este ultima dintr-o serie de hotărâri ale justiţiei egiptene care au diminuat încrederea investitorilor după lunile de proteste de la înlăturarea în februarie a preşedintelui Hosni Mubarak.

Nile Cotton are în prezent o capitalizare de 347 milioane de lire egiptene (57,6 milioane de dolari), potrivit calculelor Reuters.

Bursa de la Cairo a suspendat duminică de la tranzacţionare acţiunile companiei, în aşteptarea de noi informaţii.

În septembrie, un tribunal egiptean a decis anularea privatizării a trei companii, două textile şi una de inginerie, activele acestora urmând să revină în propritatea statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO