Business Internaţional

Economia zonei euro nu va fi afectata de pretul petrolului

26.08.2004, 00:00 13

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, BCE, este de parere ca cresterea spectaculoasa a pretului petrolului nu va afecta revigorarea economiilor celor 12 state care folosesc moneda euro, relateaza Bloomberg.
"Nu cred ca trebuie sa ne revizuim previziunile de crestere pentru Europa", a afirmat Trichet, intr-un interviu acordat postului francez de radio RTL. "Imi pastrez increderea in revirimentul pe care l-a cunoscut economia europeana in ultimele luni."
Remarcile lui Trichet, primele din 16 iulie, sunt un ecou al comentariilor oficialilor Rezervelor Federale, banca centrala a S.U.A., incluzandu-i pe presedintele Alan Greenspan si pe guvernatorul Ben Bernanke, care sustineau ca economia mondiala nu va fi afectata de cresterea costurilor cu energia. Pretul petrolului a crescut cu 43%, anul acesta, pe fundalul maririi consumului si a problemelor din Irak si Venezuela.
In luna iunie, BCE si-a majorat previziunile de inflatie pentru 2004 si 2005, din cauza cresterii preturilor. BCE, pe care Trichet a condus-o din noiembrie 2003, previzioneaza o inflatie de 2,1% si  crestere economica de aproximativ 1,7%, in 2004. Noile previziuni vor fi publicate pe 2 septembrie.
Cresterea economica globala a devenit mai puternica si mai sustenabila, a afirmat Alan Greenspan intr-o declaratie in fata Congresului Statelor Unite. "Cresterea economica se resimte in fiecare regiune majora, comparativ cu rezultatele slabe inregistrate in 2003, iar indicatorii recenti arata ca economiile straine inregistreaza performante favorabile", a fost raspunsul lui Greenspan la intrebarile Comisiei Bancare a Senatului din S.U.A..
Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,3 procente in iulie, de la 2,4 procente in luna precedenta, a declarat biroul european de statistica din Luxemburg, iar pretul mediu al bunurilor de consum a scazut cu 0,2% in iulie, prima reducere din ianuarie. Pe termen mediu, BCE planuieste sa mentina inflatia sub 2%.
BCE a pastrat costul creditului neschimbat, la 2 procente in ultimele 13 luni. Nivelul dobanzii reprezinta cel mai redus cost al creditarii din ultimele 6 decenii, in asteptarea revenirii economice a Europei.
Pretul petrolului a crescut, din nou, pentru prima data din ultimele 4 zile, investitorii asteptand raportul care se pare ca va dezvalui o scadere a rezervelor americane, pe masura ce rafinariile au marit productia.
Rezervele de petrol au scazut, probabil, cu 250.000 de barili saptamana trecuta, de la 293 milioane, fata de saptamana precedenta, potrivit unei previziuni medii a 14 analisti intervievati de Bloomberg. Pretul petrolului se diminuase cu 5,1 procente in ultimele 3 zile.
"O perioada de trei-patru zile de scadere nu inseamna prea mult pe o asemenea piata", a declarat Bob Frye, broker la Acces Futures & Options Trading din Woodlake, California.
Pretul petrolului a scazut saptamana aceasta, dupa ce Irakul  si-a dublat exporturile din zona de sud a tarii, prin terminalele de la Basra si Khor al-Amaya, in Golful Persic. Petrolul irakian a inceput sa fie exportat si din campurile nordice, prin conducta spre Turcia, pentru prima data din mai, potrivit unor surse locale.
Sunoco Inc., cea mai mare rafinarie din nord-estul Statelor Unite, isi va opri o parte din operatiunile din Marcus Hook, Pennsylvania, luna viitoare, pentru efectuarea unor lucrari de intretinere.
Alte rafinarii, printre care si Valero Energy Corp. din San Antonio, isi vor reduce activitatea luna viitoare, pentru efectuarea lucrarilor anuale de intretinere. Valero, a treia rafinarie din S.U.A., a precizat ca in septembrie va incepe lucrarile la rafinaria din Paulsboro, New Jersey.
Nivelul dolarului a atins maximul din ultimele trei saptamani, raportat la moneda unica europeana, raportul pe care il vor face public autoritatile americane urmand a arata o crestere a cererii pentru bunurile de folosinta indelungata.
Fata de euro, dolarul s-a tranzactionat la 1,2091 $ pentru 1 euro, fata de 1,2082 $ pentru 1 euro, in tranzactia precedenta, conform EBS, un sistem electronic de tranzactionare.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO