Business Internaţional

Economia zonei euro creste pe baza exporturilor

03.08.2004, 00:00 14

Productia industriala a celor 12 tari care folosesc moneda euro a inregistrat crestere pentru a unsprezecea luna consecutiv, in iulie, crestere alimentata de cererea pentru bunurile europene provenita de la economiile din alte zone ale globului, precizeaza Bloomberg.
Exporturile determina revenirea economiei din zona euro, dupa ce anul trecut a inregistrat cea mai scazuta crestere din ultimul deceniu. European Aeronautic, Defense & Space Co, EADS, cea mai mare companie aerospatiala din Europa, se afla printre companiile care beneficiaza de pe urma cresterii economiilor Statelor Unite, Asiei si Europei de Est.
"Economia nu produce la capacitatea sa maxima, dar primim semnale promitatoare din strainatate", a declarat Olaf Wortmann, economist la grupul industrial VDMA din Germania, ai carui 3000 de membri includ ThyssenKrupp AG si DaimlerChrysler AG. "Cererea externa ar putea scadea, dar asta ar insemna doar o crestere mai redusa".
Compania EADS a inregistrat o dublare a profitului pe al doilea trimestru, principalul motiv fiind livrarile pe care le-a facut Airbus SAS, divizia franceza producatoare de aeronave. Siemens AG, cel mai important grup german din domeniul ingineriei, a afirmat ca "o crestere a industriei este iminenta", dupa ce profitul companiei pe al doilea trimestru a crescut cu 29%.
Organizatia pentru Cooperare Europeana si Dezvoltare a previzionat o crestere economica de 1,6% pentru regiunea euro, pentru anul acesta, in conditiile in care economia americana ar putea creste cu 4,7%. Organizatia se asteapta la o expansiune de 3 procente a economiei japoneze.
Compania Cie. de Saint-Gobain S.A., cea mai mare companie europeana distribuitoare de materiale de constructie, a inregistrat un profit in crestere cu 3,6% pe prima jumatate a anului, din cauza accelerarii cheltuielilor corporatiilor americane.
Economia Europei ar putea sa nu fie capabila sa se dezvolte numai pe baza exporturilor, existand semne ca cresterea globala ar fi ajuns in punctul maxim.
Comisia Europeana prevede o crestere a economiei regiuniii euro de aproape 0,5% in al doilea trimestru, fata de o crestere de 0,6% in primul trimestru, cel mai rapid ritm din ultimii trei ani.
Cresterea bazata pe export nu a reusit sa creeze suficiente locuri de munca. Rata somajului in zona euro este de 9%, cea mai mare rata din 1999. Somajul din Franta, a doua economie a zonei euro, a crescut in iunie, iar rata din Germania, care reprezinta o treime din economia zonei euro, este a doua din regiune.
Banca Centrala Europeana, BCE, se asteapta ca inflatia sa ramana la peste 2% pentru restul anului. Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca zona euro are o crestere "satisfacatoare", iar inflatia se va reduce.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO