Business Internaţional

Economia Spaniei ar putea intra in recesiune

19.10.2008, 17:25 23

Economia Spaniei ar trebui sa revina pe crestere in a doua jumatate a anului 2009, dar va intra in recesiune anul viitor daca economia mondiala va inregistra acelasi trend, a declarat duminica premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

"Consider ca in a doua jumatate a anului viitor vom avea deja crestere trimestriala a activitatii economice, raportandu-ne la intervalul de trei luni precedent, desi acest lucru nu inseamna ca vom avea un avans anual. Daca vom avea o recesiune a economiei mondiale, in mod logic vom fi in recesiune", a afirmat Zapatero, intr-un interviu pentru ziarul local Publico.
Rata somajului in Spania a ajuns la cel mai ridicat nivel din zona euro, dupa ce boom-ul pietei locuintelor, care a durat doua decenii, s-a prabusit concomitent cu declansarea crizei sectorului global de creditare.
Firmele si gospodariile au realizat credite masive pentru a finanta expansiunea sectorului imobiliar, iar Banca Nationala a Spaniei a anuntat ca rata imprumurilor neperformante va continua sa avanseze, dupa ce s-a triplat intr-un an si a atins maximul ultimului deceniu in luna august.
Guvernul a anuntat ca economia spaniola a stagnat in trimestrul al treilea si a mentinut estimarile privind un avans anual de 1,6% in 2008 si de 1% in 2009. Economia Spaniei a inregistrat in 2007 o crestere de 3,7%.
Comisia Europeana anticipeaza ca economia spaniola va intra in recesiune pana la finele anului, iar Fondul Monetar International previzioneaza ca se va contracta cu 0,2% in 2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO