Business Internaţional

Economia Spaniei a stagnat în trimestrul al treilea. Guvernul riscă să rateze ţinta de deficit

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

11.11.2011, 12:52 137

Economia Spaniei, a patra din zona euro, a stagnat în trimestrul al treilea, iar perspectivele pentru ultimele trei luni ale anului sunt pesimiste, punând sub semnul întrebării ţinta de reducere a deficitului bugetar din acest an, transmite Reuters.

Măsurile de austeritate au rolul de a aduce deficitul bugetar al Spaniei sub plafonul de 3% din PIB prevăzut în normele UE şi de a întări încrederea pieţelor financiare în obligaţiunile de stat ale ţării, însă au afectat sever creşterea economică şi aşa slabă.

Astfel, veniturile fiscale sunt în scădere puternică, într-o economie marcată oricum de un şomaj ridicat, care se menţine de trei ani în jurul nivelului de 20%.

Între timp, criza datoriilor de stat face ravagii în zona euro, afectând cererea externă, iar Partidul Popular, care se îndreaptă către o victorie categorică în alegeri şi va forma probabil următorul guvern, a promis că va introduce măsuri fiscale şi mai dure, chiar dacă austeritatea blochează creşterea economică pe termen scurt.

Institutul naţional de statistică INE de la Madrid a anunţat vineri că Produsul Intern Brut nu a crescut în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie, dar a înregistrat o expansiune de 0,8% raportat la periaoda corespunzătoare a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO