Business Internaţional

Economia Germaniei ar putea fi afectata de numarul mare de emigranti

07.09.2006, 19:11 25

Populatia Germaniei este in continua scadere, nu numai datorita ratei scazute a natalitatii, ci si din cauza oamenilor care parasesc tara pentru un loc de munca mai bun in vestul Europei sau in SUA.
"Am luat destul de multe decizii la viata mea, dar cea mai importanta a fost in mod sigur aceea de a parasi Germania", a declarat Jaye Muller.
Nu toti locuitorii Germaniei isi iau ramas bun de la tara natala pentru a deveni staruri de muzica pop sau pentru a-si deschide companii de Internet cotate la NASDAQ, dar Jaye Muller este unul dintre aceia care au facut aceste lucruri, si chiar mai multe de cand a parasit in 1990 Berlinul de Est, la doar 18 ani, titreaza Financial Times.
Fie ca motivele pot fi rata mult prea ridicata a somajului, fie oportunitatile oferite de alte tari, sau in unele cazuri, taxele mai mici, dar locuitorii Germaniei au inceput sa se indrepte spre noi orizonturi, parasind tara, conform statisticilor, in numar din ce in ce mai mare.
Tinand cont si de tendintele demografice ale tarii (Germania are una dintre cele mai scazute rate ale natalitatii din Europa, iar populatia ei este in continua scadere), expertii observa cu ingrijorare aceste plecari, deoarece se gandesc la impactul pe care acestea le pot avea asupra economiei tarii.
Destatis, oficiul de statistici din Germania, estimeaza numarul de locuitori care a parasit anul trecut tara la 144.815. Desi acest numar este putin mai mic decat cel din 2004, a fost prima data din 1968 cand mai multi oameni au plecat din tara decat s-au intors.
Avand in vedere faptul ca acest numar reflecta doar persoanele care au anuntat autoritatile de prezenta lor, si deoarece imigrantii de origine germana din fosta Uniune Sovietica sunt considerati persoane care se intorc in tara, Constanze Quiatkowski de la Destatis a declarat ca numarul real ar trebui sa fie mai mare.
Expertii demografici au fost socati cand ultimul recensamant din 1987 a indicat o populatie de 82,4 milioane, cu 1,3 milioane mai putin decat se asteptau. O surpriza si mai amara ar putea sa-i astepte pe acestia la urmatorul recensamant din 2010-2011.
"In mod sigur s-a inregistrat o crestere in ultimii doi, trei ani", a declarat Christina Busch de la Raphael Werke, consilier pentru emigranti. "Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este ca 99,9% din cei pe care ii consiliez eu au o diploma. Multi au si copii. Unii dintre ei au chiar slujbe foarte bune. Si multi dintre ei nu-si mai doresc sa se intoarca vreodata", a adaugat ea.
Arhitectii, inginerii, soferii auto, oamenii de stiinta si asistentii sociali pleaca impreuna.
Datorita cursurilor de suedeza oferite studentilor sai de catre Facultatea de Medicina de la Universitatea Erlangen, locuitorii Germaniei din acest domeniu au inceput sa se indrepte si spre Scandinavia.
Tendinta a fost observata de ceva vreme. Recordul de emigrari din 1956 a fost depasit pentru prima oara in 1994 si dupa cativa ani in care situatia s-a redresat, acest numar a inceput sa creasca din nou in 2001 si in fiecare an de atunci pana in prezent.
Totusi, Klaus Bade, director la Institutul de Studii Interculturale si ale Migratiei, a declarat ca nimeni nu ar putea prezice acest fenomen. Aceste plecari, in conditiile in care nici imigrantii straini nu arata un interes crescut pentru Germania, pun foarte mult la incercare sistemul social al acesteia.
In prezent, finantarea sistemului social revine doar unui numar de 26 de milioane de locuitori, pe cand 32 de milioane depind de ei pentru a trai.
Populatia in varsta a Germaniei nu poate duce decat la un colaps financiar, daca in structura sistemului social nu se vor face unele schimbari. Iar acest colaps ar putea veni mai repede decat se estimeaza.
Tot o descoperire recenta o constituie si consecintele pe care aceasta emigrare le poate avea asupra pietei de munca. Pana in prezent s-a crezut ca aceasta va ajuta la scaderea ratei somajului.
Totusi, un studiu recent al institutului IAB a indicat faptul ca "Fara legi noi, nu se poate astepta nici o scadere a ratei somajului inainte de 2020".
Motivul este nepotrivirea dintre cererea si oferta de pe piata de munca, faptul ca cererea de muncitori necalificati scade, iar calitatea educatiei stagneaza. Fosta Germanie de Est, mai ales, se confrunta din plin cu aceste probleme.
Un alt studiu IAB estimeaza ca populatia din zona va scadea de la 15 milioane la 9 milioane intre 2006 si 2050, iar populatia apta de munca se va injumatati.
In unele regiuni, lipsa muncitorilor se simte deja.
Un alt studiu a aratat faptul ca 13% din locurile de munca vacante nu au putut fi ocupate, desi rata somajului era ridicata din cauza lipsei de pregatire a angajatilor.
Jaye Muller, care a trait la Paris si la New York, acum stabilit in Londra, a declarat ca nu simte nici o nevoie sa se intoarca in Germania.

Parasesc Germania
La ultimul recensamant, efectuat in 1987, populatia Germaniei era de 82,4 milioane de locuitori, cu 1,3 milioane mai putin decat la precedentul.
In prezent in Germania 26 mil. locuitori activi trebuie sa sustina 32 mil. pensionari.
Urmatorul recensamant, ce va avea loc in 2010, ar putea avea un rezultat mult mai sumbru.
Conform datelor statistice, anul trecut aproape 150.000 de germani au parasit tara.
13% din locurile de munca vacante nu au putut fi ocupate, desi rata somajului era ridicata din cauza lipsei de pregatire a angajatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO