Business Internaţional

Economia europeana isi revine greu, crede seful BCE

11.04.2010, 23:07 19

Procesul de redresare a economiei europene de pe urma recesiuniimondiale va fi unul moderat, s-ar putea derula pe un fond denesiguranta si ar putea fi inegal in functie de regiune si sector,a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-ClaudeTrichet, scrie The Wall Street Journal.

"Recentul declin al comertului international a fost unulpronuntat, rapid si exceptional de sincronizat", a declarat el."Acest lucru inseamna ca procesul de redresare a Europei, osuperputere comerciala, se va derula probabil pe un fond denesiguranta."

In opinia presedintelui BCE, redresarea economiei europene estein continuare fragila, modesta si ar putea intampina obstacole.

Conform declaratiilor lui Trichet, ritmul retragerii masurilorextraordinare de sprijinire a sistemului financiar introduse deBanca Centrala Europeana pe perioada crizei va depinde deperspectivele pe termen mediu. "Economia mondiala tocmai a inceputsa iasa dintr-o perioada prelungita de turbulente. In ceea cepriveste BCE, ritmul retragerii graduale a masurilor exceptionalede sustinere a sistemului financiar va depinde de perspectivele petermen mediu", a declarat Trichet.

El a avertizat ca sustinerea timp prea indelungat a unor astfelde masuri ar impulsiona activitatile de tranzactionare ale bancilorsi mai putin rolul principal al acestora de creditare a sectoruluicorporatist si a consumatorilor.

Conform lui Trichet, activitatile de creditare ale bancilor numai sunt in prezent constranse de o criza de lichiditate in cadrulsistemului financiar. "In mai multe tari din zona euro, standardelegenerale de creditare a companiilor au inceput sa se relaxeze."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO