Business Internaţional

Dubai: cea mai inalta cladire din lume se va inalta la 800 m. Si asta nu e tot

04.10.2004, 00:00 46



Seicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, printul incoronat al Dubaiului si conducatorul de facto al orasului, a asistat saptamana trecuta la turnarea fundatiei a ceea ce va deveni cea mai inalta cladire din lume, scrie Financial Times. Seicul crede ca nu vor lipsi clienti pentru cladirea Burj Dubai de 800 de metri inaltime. Turnul va fi finalizat pana in 2007, ca de altfel si multe alte constructii moderne.



Dubai este unul dintre cele sapte orase-state care alcatuiesc Emiratele Arabe Unite (EAU). Printre alte proiecte impresionante din regiune se numara si cel mai mare mall din lume care va fi incorporat intr-un parc de distractii construit pe o suprafata de 185 de milioane de metri patrati, varianta araba a Disneyland-ului. Alt proiect presupune construirea unei perechi de statiuni in forma de palmieri, pe un teritoriu, aflat in prezent sub apa Golfului.



In contextul unei puternice lichiditati financiare, cresterea preturilor la petrol alimenteaza o explozie a pietei imobiliarelor ce a cuprins cele sase state din Consiliul de Cooperare din Golf (GCC): Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita si EAU.



In timp ce Arabia Saudita pune accent pe platirea datoriei publice si pe majorarea cheltuielilor sociale si de securitate, alte state mai mici din Golf s-au transformat in adevarate santiere de constructii.





Hoteluri de lux, turnuri de birouri si mall-uri



Proiectele de dezvoltare presupun de la centrale electrice si uzine petrochimice la hoteluri de lux, turnuri de birouri si mall-uri. Cererea de ciment si otel este atat de mare incat guvernele au intervenit uneori pentru stavilirea preturilor.



In mod ironic, Dubaiul, cu rezerve proprii de titei limitate, impune pasul dezvoltarii in regiune.



Strategia agresiva de expansiune a familiei conducatoare Maktoum, pozitia orasului ca centru de turism si servicii combinate cu stabilitatea politica determina atragerea de investitii din toata regiunea golfului, si din toata lumea. Decizia luata in 2002 de a permite strainilor sa detina proprietati in emirate nu a fericit pe toata lumea. Deja, putin numeroasa populatie locala este depasita numeric cu o ratie de patru la unu. Dar acest fapt este considerat un pas vital in asigurarea unui viitor sigur pentru Dubai atunci cand rezervele de titei se vor epuiza, in 2010.



Intensitatea si ritmul continuei dezvoltari este ametitor, bazat pe abilitatea orasului de a atrage permanent afaceri straine si imigranti care sa sustina cu forta de munca marile proiecte. Recent, cinci persoane au murit intr-un accident, in urma prabusirii unui zid din santierul unui nou terminal al aeroportului international.



Accidentul, asemeni altora inaintea lui, va atrage probabil atentia asupra conditiilor de munca ale muncitorilor imigranti, majoritatea fiind din sudul Asiei, si asupra grabei cu care se dezvolta orasul.





Dubai da tonul, pe banii investitorilor din Golf



Spre deosebire de Qatar, bogat in resurse de energie, unde un boom similar este alimentat si de castigurile obtinute din gaz natural, Dubai isi finanteaza dezvoltarea cu credite bancare si banii investitorilor din Golf, si intr-o oarecare masura prin patronajul emiratului vecin Abu Dhabi, pe locul trei la rezerve probate de titei.



Saptamana trecuta, piata financiara din Dubai (DFM) a depasit recordul zilnic de incasari, dupa ce investitorii au tranzactionat 80 de milioane de actiuni Emaar, constructor al Burj Dubai, la care statul este actionar majoritar.



Wahid Attulah, director de marketing al Nakheel, compania care va construi insulele Palmier, a declarat ca prima statiune a fost vanduta cu doi ani inainte de finalizare. Printre cumparatori se numara si fotbalistii britanici David Beckham si Michael Owen.



Pentru multe din proiecte inca nu este clar cine vor fi utilizatorii finali. Ronald Hinchey, partener al agentiei imobiliare si de consultanta Cluttons, a afirmat ca oameni din toata lumea, in special cetateni GCC, asiatici si britanici cumpara in prezent proprietati rezidentiale in etapele de inceput ale constructiilor, ca investitii speculative. In preajma finalizarii constructiilor acestia revand terenurile cu prime intre 15 si 20 %.



"Toate cele sase turnuri ale proiectului Emaar Dubai Marina au fost vandute. Dar daca te duci noaptea acolo, nu o sa vezi decat 15% din luminile apartamentelor aprinse", spune Hinchey.



Oare va scadea cererea pentru camere de hotel si case de vacanta in Orientul Mijlociu atunci cand vor fi finalizate actualele proiecte de dezvoltare din EAU?



In prezent sunt putine semne de domolire a cererii, desi preturile pe piata secundara se stabilizeaza.



In ciuda temperaturilor de pana la 50 de grade celsius, ratele de ocupare ale hotelurilor s-au mentinut peste 80% in Dubai, in vara aceasta.





Arabii doritori de mai putina strictete se inghesuie in regiune



Atitudinea liberala a orasului cu privire la alcool si femei ii ofera un avantaj asupra competitorilor din zona.



Farmecul si stralucirea nu atrage numai afaceristi si turisti occidentali ci arabi din Golf care doresc sa faca evadeze temporar din mediile stricte de origine.



Explozia curenta a petrolului nu va avea probabil repercurisuni pe termen lung asupra pietelor financiare internationale cum s-a intamplat in anii '70. Totusi, boomul isi lasa amprenta asupra Peninsulei Arabice, crede William Walis care scrie pentru Financial Times.



Avand in vedere faptul ca contractele Nymex cu titei au ajuns la pragul psihologic de 50 de dolari - cel mai mare nivel din ultimii 21 de ani - iar statele producatoare au ajuns sa pompeze la capacitate maxima, bancherii si economistii estimeaza surplusuri bugetare record pentru cele sase state ale Consiliului de Cooperare din Golf (GCC) datorate excesului de castiguri din petrol de 180 miliarde de dolari.



In acelasi timp, conditii mai stricte pentru acordarea vizelor catre SUA si intr-o masura mai mica catre state europene, au domolit din scurgerea de averi personale ale arabilor catre vest.



Speculand boomul petrolului, pietele financiare si imobiliare din Golf devin mai atragatoare. Aceasta rezulta intr-un fluz fara precedent de investitii catre Orientul Mijlociu.



"Este ceea ce noi numim nefericita latura pozitiva a evenimentelor de pe 11 septembrie", a afirmat un analist financiar saudit.



Brad Bourland, director economic al Saudi American Bank (SAMBA), a spus ca o mica parte din totalul estimat de 700 de miliarde de dolari in avere personala care curg dinspre Arabia Saudita au inceput sa curga inapoi.



"Exista o oarecare repatriere a banilor care urmareste castiguri mai mari din investitii in pietele financiare si imobiliare locale", a precizat acesta.



"Mai mult, ratele scazute ale dobanzilor si o crestere accentuata a creditelor de consum alimenteaza puternica lichiditate financiara."



In trecut, banii proveniti din asemenea cresteri ale preturilor la petrol aveau tendinta sa intre in proiecte prestigioase sau sa se raspandeasca catre populatie prin servicii publice mai bune si salarii mai mari - dupa ce o mare proportie din acestia erau transferati in afara.



Deficitele bugetare in regiune se largeau atunci cand pretul titeiului coborase pana la 10 dolari pe baril.



Cu toate acestea analistii cred ca surplusul de cash din prezent nu pare sa fi determinat domolirea procesului de adoptare a masurilor liberale si a politicilor favorabile investitorilor straini.



In statele mai mici care si-au diversificat economiile, precum Dubai si Qatar, Bourland estimeaza ritmuri de crestere economica "similare cu cea din Chian, poate 10%" pentru acest an. Pentru restul statelor acesta prevede "cresteri medii spre inalte de o singura cifra".



Atat aspectele legate de securitate asociate cu atacurile teroriste cat si realitatea demografica din Arabia Saudita - unde aproape 70% din populatia de 25,8 milioane de locuitori este formata din tineri sub 25 de ani - sunt cauzele unor ingrijorari pe termen lung.



Printul Abdullah a precizat recent ca surplusul de incasari ar trebui folosit pentru imbunatatirea sistemului fiscal, achitarea unei parti din datoria publica a Arabiei Saudite in valoare de 176 de miliarde de doalri si investitia in spatii de locuit.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO