Business Internaţional

Dow Jones a facut un salt urias dupa ce autoritatile din intreaga lume au anuntat ca vor pompa mii de miliarde de euro in sistemul financiar

Dow Jones a facut un salt urias dupa ce autoritatile din intreaga lume au anuntat ca vor pompa mii de miliarde de euro in sistemul financiar
14.10.2008, 18:47 15

Cresterea de luni a Dow Jones a fost a cincea cea mai mare crestere procentuala consemnata vreodata si a survenit imediat dupa o scadere saptamanala de 18%, cel mai pronuntat declin din istoria de 112 ani a indicelui american, scrie The Wall Street Journal.

Schimbarea brusca de sentiment, survenita in special in urma planurilor guvernelor din intreaga lume de salvare a bancilor prin injectii de capital directe, i-a facut pe investitori sa se intrebe daca aceasta marcheaza sfarsitul pietei bear (in scadere) sau este numai un moment de respiro.
In trecut, astfel de reveniri au avut urmari diferite. Din ultimele cinci cresteri de o zi de 10% sau mai mult, doua au marcat sfarsitul pietelor bear, in 1987 si 1933. Alte trei, din 1929, 1931 si 1932, s-au dovedit insa temporare, fiind urmate de noi scaderi. Din aceasta cauza, istoricii au ezitat sa lanseze previziuni precise cu privire la acest eveniment.
Indicele Dow a avansat cu 936,42 puncte pana la 9387,61 puncte, cel mai mare castig de puncte inregistrat intr-o zi din istorie. Sedinta de luni a intrerupt o serie de opt zile consecutive de scaderi si a anulat aproape toate pierderile inregistrate de indice in ultimele trei zile ale saptamanii trecute.
Totusi, Dow se mentine la 34% sub nivelul record de 141.64,53 puncte atins pe 9 octombrie 2007, inregistrand o scadere de 13% numai in octombrie. Indicele se situeaza la un nivel pe care l-a atins pentru prima data in ianuarie 1999.
Unii analisti au remarcat faptul ca cresterea a avut loc de Ziua lui Columb, cand principalele piete americane de obligatiuni au fost inchise. Acest lucru inseamna ca investitorii nu sunt siguri cum va influenta aceasta pietele de obligatiuni care au jucat un rol important in declansarea crizei financiare. Iar desi schimbarea a fost una enorma, volumul total tranzactionat pe bursa newyorkeza s-a situat sub medie.
Investitorii au primit si alte vesti pozitive dupa incheierea tranzactiilor. Planul administratiei Bush va include investirea a aproximativ 250 miliarde de dolari in banci, garantarea datoriilor bancilor si majorarea garantiilor in cazul anumitor depozite bancare. Planurile de salvare a bancilor anuntate in Europa au impulsionat la randul lor piata americana de actiuni.
Au aparut de asemenea semne de relaxare pe pietele de obligatiuni din lume. Investitorii de pe piata europeana au reactionat prin vanzarea de obligatiuni pe termen scurt, foarte sigure si reorientarea catre actiuni.
Pe pietele contractelor futures, evolutia tranzactiilor a sugerat ca investitorii se asteapta la o scadere similara a preturilor si la o crestere a yieldurilor.
In acelasi timp, exista semne ca teama bancilor de a se imprumuta reciproc incepe sa scada in intensitate.
In timpul vanzarilor masive de actiuni de saptamana trecuta, piata a scazut in timpul ultimei ore de tranzactionare aproape in fiecare zi. Luni, insa actiunile au inregistrat cresteri la sfarsitul zilei.
"Nivelul de teama din piata dublat de eforturile sustinute din partea strategiilor de relaxare a crizei pietelor de credit au reprezentat factorii ce au generat cresterea puternica de astazi", a declarat Tom O'Halloran, manager al fondului Lord Abbett Developing Growth.
O alta surpriza a fost faptul ca actiunile bancare, care au fost printre cele mai afectate, nu au avansat la fel de mult ca piata generala. Acest lucru s-a intamplat in parte pentru ca multe dintre acestea inregistrasera cresteri puternice vineri pe fondul asteptarilor privitoare la un program global de bailout. Incapacitatea bancilor de a tine pasul cu cresterea pietei a reflectat si mentinerea temerilor privitoare la soliditatea acestora.
Actiunile cu cele mai mari cresteri au fost cele legate de cresterea economica, fapt ce sugereaza ca investitorii cred ca posibila recesiune va fi una de scurta durata. Companiile din domeniul energetic au avansat cu 16%, actiunile companiilor din sectorul materiilor de baza, cum ar fi companiile miniere, au inregistrat o crestere de 14 procente, iar actiunile din domeniul tehnologiei au adaugat aproape 12 procente. Marfurile industriale, afectate de temerile privitoare la recesiune, au inregistrat o revenire. Contractele futures pe cupru au avansat cu 8%, cea mai mare crestere procentuala din 2006.
Multe din actiunile care inregistrasera pierderi importante saptamana trecuta au avansat luni.
Bancile centrale au actionat in unison luni pentru a reduce o tensiune importanta resimtita pe piata: cererea de dolari din partea bancilor. Aranjamentele de schimb de moneda dintre banca centrala americana si Banca Angliei, Banca Centrala Europeana si Banca Nationala a Elvetiei au fost modificate pentru a "permite orice volum de finantare in dolari solicitat," se arata intr-o declaratie comuna.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO