Business Internaţional

Două asociaţii ale consumatorilor din Italia vor da în judecată S&P din cauza retrogradării ţării

Două asociaţii ale consumatorilor din Italia vor da în judecată S&P din cauza retrogradării ţării

Autor: Marius Oncu

20.09.2011, 17:36 258

Două asociaţii ale consumatorilor din Italia au anunţat, marţi, că vor da în judecată pentru daune Standard & Poor's (S&P), după ce agenţia a redus ratingul ţării, transmite Reuters.

Cele două organizaţii au acuzat atât S&P cât şi agenţia rivală Moody's că vor să distrugă zona euro.

"Standard & Poor's, aceeaşi agenţie care a făcut o eroare de 2.000 de miliarde de dolari la retrogradarea SUA, va fi ţinta asociaţiilor Adusbef şi Federconsumatori pentru daune", potrivit unui comunicat comun al celor două organizaţii.

Asociaţiile, care au un istoric de atacuri împotriva agenţiilor de rating, consideră că agenţiile S&P şi Moody's sunt puse pe declanşarea "colapsului financiar al Europei şi al zonei euro".

Într-un comunicat în care a răspuns acuzaţiilor celor două asociaţii că ar opera ilegal, pentru că nu este înregistrată la Autoritatea Europeană pentru Pieţe şi Valori Mobiliare, S&P a precizat: "Autoritatea Europeană pentru Pieţe şi Valori Mobiliare ne-a confirmat că putem opera în continuare normal, inclusiv privind publicarea de evaluări ale ratingurilor, în timp ce se derulează procesul de înregistrare".

S&P a răspuns şi criticilor unor politicieni italieni, afirmând că deciziile de rating au fost bazate pe analize independente şi detaliate ale perspectivelor economice şi fiscale ale Italiei, nefiind motivată politic.

Cele două asociaţii au depus deja plângeri referitoare la impactul rapoartelor S&P şi Moody's privind Italia asupra bursei de la Milano. Plângerea este investigată de anchetatori din oraşul Trani, după ce autorităţile din Milano şi Roma au respins acuzaţiile ca nefondate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO