Business Internaţional

Donald Trump a provocat Germaniei un coşmar nuclear

Donald Trump a provocat Germaniei un coşmar nuclear

Autor: Bogdan Cojocaru

26.02.2024, 00:04 143

Donald Trump poate că este încă departe de a se muta înapoi la Casa Albă, dar el şi-a stabilit deja reşedinţa în psihicul colectiv al Germaniei, scrie Politico. 

Ameninţarea recentă a fostului preşedinte american de a-i arunca în gura lupilor ruşi pe aceia pe care el îi consideră ca fiind paraziţii din NATO a aprins temeri în întreaga Europă că umbrela nucleară americană care a protejat o mare parte a continentului timp de zeci de ani s-ar putea închide în curând. Această perspectivă este deosebit de tulburătoare pentru liderii Germaniei. În primul rând, spre deosebire de Marea Britanie şi Franţa, Germania nu are propriile sale arme nucleare.

O provocare şi mai mare pentru Berlin este că majorităţii cetăţenilor ţării pare să le placă aşa, un sondaj publicat de cotidianul Bild constatând că aproape 60% dintre germani resping ideea de a achiziţiona arme nucleare.

Cu toate acestea, fără o descurajare nucleară, Germania ar fi mai expusă ca niciodată capriciilor preşedintelui rus Vladimir Putin. Deşi ameninţarea Rusiei poate fi dificil de măsurat într-o ţară care a trăit în siguranţă sub protecţia americană timp de 75 de ani, ignorarea ei ar fi o nesăbuinţă deoarece nici o victorie a Rusiei asupra Ucrainei şi nici o victorie a lui Trump în alegerile din noiembrie din SUA nu pot fi excluse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO