Donald Trump a provocat Germaniei un coşmar nuclear

Autor: Bogdan Cojocaru 26.02.2024

Donald Trump poate că este încă departe de a se muta înapoi la Casa Albă, dar el şi-a stabilit deja reşedinţa în psihicul colectiv al Germaniei, scrie Politico. 

Ameninţarea recentă a fostului preşedinte american de a-i arunca în gura lupilor ruşi pe aceia pe care el îi consideră ca fiind paraziţii din NATO a aprins temeri în întreaga Europă că umbrela nucleară americană care a protejat o mare parte a continentului timp de zeci de ani s-ar putea închide în curând. Această perspectivă este deosebit de tulburătoare pentru liderii Germaniei. În primul rând, spre deosebire de Marea Britanie şi Franţa, Germania nu are propriile sale arme nucleare.

O provocare şi mai mare pentru Berlin este că majorităţii cetăţenilor ţării pare să le placă aşa, un sondaj publicat de cotidianul Bild constatând că aproape 60% dintre germani resping ideea de a achiziţiona arme nucleare.

Cu toate acestea, fără o descurajare nucleară, Germania ar fi mai expusă ca niciodată capriciilor preşedintelui rus Vladimir Putin. Deşi ameninţarea Rusiei poate fi dificil de măsurat într-o ţară care a trăit în siguranţă sub protecţia americană timp de 75 de ani, ignorarea ei ar fi o nesăbuinţă deoarece nici o victorie a Rusiei asupra Ucrainei şi nici o victorie a lui Trump în alegerile din noiembrie din SUA nu pot fi excluse.