Business Internaţional

Dolarul creste, iar Chirac cere scaderea dobanzii

23.05.2003, 00:00 11


Dolarul s-a apreciat fata de euro si yen, pe fondul speculatiilor care prognozeaza redresarea economiei americane, si care reduc asteptarile legate de o posibila reducere a ratei de referinta a dobanzii din Statele Unite n luna iunie.#leadend# Presedintele Rezervelor Federale americane (Fed) a spus ieri ca economia Statelor unite se va dezvota ntr-un ritm mai rapid, iar riscul intrarii n deflatie este redus. Conform unui sondaj realizat de Bloomberg, economia americana ar putea creste la o rata de 3,8% n ultimul trimestru al anului, fata de ritmul de dezvoltare de 1,6% atins n primele trei luni ale anului.


Dolarul a nceput ieri ziua de tranzactionare n crestere usoara, fiind cotat la 1,1637/1 fata de euro, comparativ cu 1,1702/1 cotatia la care era evaluat la sfarsitul zilei de miercuri. Moneda americana s-a depreciat cu 10% fata de euro de la nceputul anului iar la nchiderea editiei se tranzactionau 1,1702 dolari pentru un euro.


Comentariile lui Greenspan au descurajat pietele internationale care cer de mult timp reducerea dobanzii si au convins pe unii investitori sa cumpere dolari.


In zona euro, politicienii si liderii marilor corporatii cer de ceva timp reducerea dobanzii de referinta. Acum a venit randul presedintelui francez, Jacques Chirac, sa tina un discurs sugestiv: "ratele dobanzii sunt reduse si continua sa scada". Banca Centrala Europeana a redu ultima data ratele n luna martie, la 2,5%, dar problemele economice ale regiunii continua sa creasca. Economiile Germaniei, Italiei si Olandei s-au contractat n primul trimestru al anului.


Guvernele din zona euro, n frunte cu Franta si Germnia, au cerut Conventiei Europene, organismul care va propune o noua constitutie pentru Uniunea Europeana, mai multa putere de decizie si drept exclusiv de vot n cazul problemelor economice importante. Astfel, s-ar diminua influenta celor trei state ale Uniunii care nu au adoptat euro (Marea Britanie, Suedia si Danemarca) asupra politicii economice comune.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO