Business Internaţional

Doi angajati ai Siemens, acuzati de dare de mita

28.03.2006, 00:00 19

Doi fosti angajati ai diviziei Power Generation, ce apartine grupului Siemens, cea mai mare companie de produse tehnologice din lume, au fost acuzati de procurorii germani de acordare de mita in valoare de circa 6 mil. euro (7,3 mil. $). Suma a fost acordata pentru asigurarea securitatii contractelor incheiate intre Siemens si unele companii petroliere italiene, scrie Los Angeles Times.

Cele doua persoane, care inca nu au fost identificate, sunt acuzate ca au dat mita in valoare de 5,6 mi. euro (6,75 mil. dolari) si respectiv 485.000 de euro (585.000 dolari) directorilor executivi ai companiilor de utilitati italiene, Enel Produzione si Enelpower.

Se preconizeaza faptul ca sumele au fost acordate intre anii 1999 si 2002.

"Mita era acordata pentru securizarea unor contracte de distribuire a unor masini industriale, turbine pe gaz si instalatii pentru doua proiecte importante din partea Siemens si Ansaldo, o companie din domeniul energetic, pentru o suma totala de 450,3 mil. euro (543,5 mil. $)", a declarat Hildegard Becker-Toussaint, purtatorul de cuvant al procurorilor din Frankfurt.

Investigatia acestui caz a durat aproximativ doi ani si a necesitat crearea unei colaborari din partea procurorilor din Milano. Acestia au urmarit cursul banilor, care se presupune ca au intrat in numeroase conturi ale companiilor implicate, in fundatii din Liechtenstein, Dubai si Abu Dhabi, dar si in conturile conducerii celor doua companii italiene, cat si in cele ale membrilor familiilor lor. Procurorii au declarat ca cei doi acuzati aveau acces la un fond de 12 mil. franci elvetieni (7,606 mil. euro), din care au plecat banii pentru cele doua companii italiene.

Constantin Birnstiel, purtatorul de cuvant al Siemens, a declarat ca nu poate face declaratii din partea companiei atata timp cat cazul este in desfasurare. Singurele comentarii au fost acelea ca cele doua persoane implicate nu mai lucreaza pentru Siemens. De asemenea a adaugat ca cei doi au parasit compania in anul 2003 si, respectiv, anul 2004, dar ca nu stie daca motivul pentru care au plecat a fost acela al pensionarii, daca au demisionat sau au fost dati afara.

Alte trei persoane sunt investigate in Germania pentru acelasi caz, in timp ce directorii executivi ai companiilor italiene sunt anchetati de procurorii din Milano.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO