Caută doar în titlu
Business Internaţional

Doctor Doom Nouriel Roubini continuă profeţiile privind intrarea în default a Greciei. Urmează Portugalia

Grecia va ieşi probabil din zona euro în următoarele 12 luni şi ar putea fi urmată în curând de Portugalia, a declarat, la Forumul Economic de la Davos, Nouriel Roubini, economistul de la Universitatea New York care a prezis criza financiară.

"Zona euro se află într-un accident de tren ce se desfăşoară cu încetinitorul. Nu numai Grecia, ci şi alte ţări sunt insolvente", a spus Roubini în timpul unor dezbateri organizate la Davos, potrivit Bloomberg.
Roubini a declarat că vede o recesiune severă în Europa şi o probabilitate de 50% "ca uniunea monetară să se destrame în următorii 3-5 ani".

"Nu toţi membrii pot să rămână. Grecia şi Portugalia ar putea ieşi din zona euro - Grecia în următoarele 12 luni. În cazul Portugaliei ar putea dura mai mult", a adăugat el.

Deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene au acceptat în urmă cu trei luni reducerea cu 50% a valorii nominale a unor obligaţiuni elene în valoare de 200 de miliarde de euro, prin preschimbarea voluntară pentru noi obligaţiuni cu maturitate mai lungă.

Înrăutăţirea situaţiei economice după acordul de anul trecut a făcut mai dificilă încercarea de a reduce datoria statului elen la 120% din PIB până în 2020. Acordul cu investitorii este legat de un al doilea pachet de finanţare pentru Grecia de la ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional. Grecia are de răscumpărat în martie obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro.

Grecia şi creditorii privaţi ai ţării au anunţat că au înregistrat progrese "importante" în discuţiile pentru acordul de reducere a datoriilor ţării, necesar ca ţara să primească cel de-al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 miliarde de euro.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.