Business Internaţional

Grecia, aproape de un acord cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriei. Va reuşi să evite intrarea în default?

Grecia, aproape de un acord cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriei. Va reuşi să evite intrarea în default?

Autor: Adrian Voicu

29.01.2012, 09:28 523

Grecia şi creditorii privaţi au anunţat sâmbătă că pun la punct ultimele detalii ale unui acord privind restructurarea datoriilor Greciei, cele două părţi aşteptându-se la semnarea acordului săptămâna viitoare, acord esenţial pentru aprobarea unei nouă tranşe de împrumut acordat de UE, BM şi FMI, informează Reuters.

Deţinătorii de obligaţiuni au declarat că ambele părţi au ajuns la termenii înţelegerii propuşi de Jean-Claude Juncker, preşedintele miniştrilor de finanţe din zona euro.

Comentariile făcute de creditorii privaţi sugerează că aceştia au convenit asupra unui randament al noilor obligaţiuni, pe un termen mai lung, de sub 4%, ce vor fi oferite în schimbul datoriei.

Randamentul a fost principalul impediment al discuţiilor, miniştrii din zona euro nefiind de acord cu cererea creditorilor care doreau randamente de cel puţin 4% - peste pragul de 3,5% impus de partenerii europeni.

"Săptămâna viitoare vom fi în poziţia de a încheia restructurarea datoriilor", a spus ministrul de finanţe Evangelos Venizelos. "Suntem la un pas de încheierea acordului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO