Business Internaţional

Dobanda in Europa, la minimum de la introducerea euro

15.01.2009, 17:17 31

Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta cu 0,5%, pana la 2%, intr-o incercare disperata de a contrabalansa recesiunea din zona euro ce continua sa se adanceasca, scrie presa internationala. Acesta este cel mai redus nivel al dobanzii de la introducerea euro, in 1999.

BCE a anuntat ca a redus rata nominala de la 2,5% la 2%, declaratia alimentand speculatiile potrivit carora perspectivele de viitor ale economiei zonei euro sunt sumbre.
Reducerea operata de strategii BCE, ce s-au intalnit la Frankfurt, nu a inselat asteptarile economistilor care previzionasera o modificare situata intre 0,5 si 2%.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat luna trecuta ca exista o limita inferioara sub care BCE nu va putea sa coboare rata de politica monetara, insa a refuzat sa ofere vreun indiciu cu privire la sedinta din luna ianuarie a bancii si la directia de mers asupra careia se va decide. El a sugerat atunci ca ar opta pentru o mentinere a ratei de referinta la nivelul sau actual. Diagnosticul starii de sanatate al celor 16 economii ce folosesc moneda euro insa este din ce in ce mai pesimist, datele aratand ca recesiunea economica se adanceste pe fondul crizei financiare globale care este ilustrata prin contractarea exporturilor, reducerea cheltuielilor si prin amplificarea deficitelor bugetare ale statelor din regiune.
"Nu exista alte solutii alternative decat reducerea ratei de referinta", este de parere Jacques Cailloux, economist-sef pe zona euro la Royal Bank of Scotland Group din Londra.
BCE se alatura grupului omologilor sai alcatuit din Fed, Banca Angliei si banca centrala a Elvetiei, care au decis anterior sa reduca agresiv costurile de finantare in conditiile in care cele mai importante economii ale lumii se adancesc simultan in recesiune pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial. Banca Angliei a decis pe 8 ianuarie sa coboare rata de politica nominala la 1,5%, cel mai scazut nivel de dupa 1694, anul in care a fost infiintata banca. Fed a operat luna trecuta o reducere a ratei cheie intr-un interval 0 - 0,25%. Nici dobanzile de politica monetara din Japonia si Elvetia nu sunt cu mult superioare nivelului de zero procente.
BCE a redus dobanda de referinta cu 2,25% de la inceputul lui octombrie. In data de 15 decembrie Trichet marturisea presei ca banca incerca sa se asigure ca aceste reduceri se vor face simtite in mod pozitiv in economie. El a mai spus ca va incerca sa nu cada in cursa unor rate "prea mici".
Economia in deriva isi face simtite efectele benefice asupra randamentelor obligatiunilor in Italia, Spania si Grecia, astfel incat reducerile operate de BCE asupra ratei de referinta isi pierd din eficacitate.
Agentia de rating Standard & Poor's a coborat ieri cu un nivel ratingul de tara al Greciei, pana la A-, anuntand ca actuala criza financiara "se face vinovata de o scadere a competitivitatii economiei Greciei". Urmatoarele pe lista neagra sunt Irlanda, Portugalia si Spania.
Increderea europenilor s-a evaporat, atingand un nivel minim record, iar rata somajului a urcat la 7,8% in luna noiembrie, depasind fostul record al ultimilor doi ani.
Economia Germaniei, cea mai puternica din Europa, a terminat anul 2008 in scadere, potrivit declaratiei unor oficiali ai biroului national de statistica care se asteapta la o contractare de chiar 2% a economiei in ultimul trimestru al anului trecut. Un astfel de rezultat ar cataloga aceasta criza drept cea mai puternica din ultimele doua decenii.
Unii dintre membrii consiliului au lasat sa se inteleaga ca actualele conditii economice lasa deschisa usa pentru noi reduceri de costuri. Vicepresedintele BCE Lucas Papademos si Vitor Constancio, membru al consiliului director, au afirmat la inceput de 2009 ca daca presiunile inflationiste se relaxeaza, iar rata inflatiei coboara sub 2% (definitia data de banca stabilitatii preturilor), o reducere a ratei de referinta ar putea fi garantata.
 
Cum a ajuns dobanda la 2%
 
  • In iulie 2008 BCE a urcat pentru ultima data rata de politica monetara.
  • In data de 8 octombrie, ca parte a unei actiuni coordonate la nivel global, banca a operat o reducere de jumatate de procent asupra ratei de referinta.
  • Din octombrie pana acum, banca a micsorat rata dobanzii cu 2,25%, pana la 2%, intr-o incercare de a tine piept actualei crize mondiale.
  • Criza a afectat atat de puternic statele zonei euro, incat se asteapta ca in 2009 contractia acestor economii sa fie situata undeva intre 2,5% si 3%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO