Business Internaţional

Disponibilizările accelerează la nivel Mondial

Disponibilizările accelerează la nivel Mondial

Autor: Catalina Apostoiu

25.10.2022, 00:03 429

În Europa, inflaţia record şi criza din Ucraina pun presiune pe com­panii din tot mai multe domenii să anunţe disponibilizări sau îngheţa­rea angajărilor. În SUA, reduceri ma­sive de locuri de muncă sunt operate a­cum în sectorul tech şi al start-up-urilor. La nivel mondial, aproape 50% dintre liderii celor mai mari com­­panii se gândesc la disponibili­zări, iar 39% au îngheţat angajările.

Din Europa, cel mai recent anunţ legat de disponibilizări vine din partea producătorului olandez de echipamente medicale Philips. Aces­ta a dezvăluit că va elimina aproxi­ma­tiv 4.000 de locuri de muncă în urma scăderii vânzărilor. Compania a arătat că asistă la o încetinire rapidă a cererii în China şi în vestul Europei din cauza inflaţiei.

La nivel european, disponibili­zări sunt anunţate dintr-un număr în creştere de sectoare. BASF anunţat un nou program de reduceri de costuri care va include un număr de disponibilizări. O companie aeriană finlandeză va elimina până la 200 de locuri de muncă la nivel mondial, Getir din Turcia îşi va reduce personalul de la nivel mondial cu 14%, Henkel va elimina aproximativ 2.000 de poziţii din cauza costurilor în creştere şi problemelor de la nivelul lanţului de aprovizionare. Din Ger­mania, Tonnies s-a alăturat recent marilor procesatori de carne euro­peni în a anunţa reducerea numă­rului de locuri de muncă.

Din sectorul farmaceutic, Novar­tis a anunţat că-şi va reduce numărul de locuri de muncă din Irlanda cu 25% ca parte a unui proces de restructurare.

În Polonia, ritmul disponibiliză­rilor a accelerat în septembrie în sec­torul manufacturier după ce declinul producţiei şi al noilor comenzi a ră­mas semnificativ. Firmele din sector au eliminat mai multe locuri de mun­că din cauza presiunilor de la nivelul costurilor şi mediului economic ca­rac­terizat de nesiguranţă.

În Ungaria, din ce în ce mai multe hoteluri şi restaurante se închid, temporar deocamdată, din cauza crizei energiei, crescând astfel şi numărul disponibilizărilor.

Şi în SUA numărul locurilor de muncă eliminate este în creştere. Pe industrii, în topul disponibilizărilor se află industria auto, a serviciilor medi­cale, tehnologiei şi startup-urilor, de retail şi a serviciilor.

Peste 44.000 de locuri de muncă au fost eliminate în sectorul tech american până acum în acest an. Start-up-urile, în special cele care au beneficiat de pe urma unui boom pan­demic care începe să se diminu­eze, sunt sub presiune la rândul lor.

Un raport recent arată de ase­menea că Elon Musk intenţionează să disponibilizeze 75% din stafful Twitter.

La nivel mondial, un raport KPMG indică faptul că 39% dintre directorii executivi ai celor mai mari companii au implementat deja o îngheţare a angajărilor, în timp ce aproximativ 46% iau în calcul disponibilizări în următoarele şase luni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO