Business Internaţional

Discursul despre starea naţiunii: inovaţia şi educaţia sunt cheia viitorului SUA

 Discursul despre starea naţiunii: inovaţia şi educaţia sunt cheia viitorului SUA

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

26.01.2011, 23:50 121

Preşedintele american Barack Obama (desen) a folosit ocaziasusţinerii discursului anual despre Starea Naţiunii pentru a faceapel la partidele democrat şi republican să colaboreze în cadruldivizatului Congres american, potrivit BBC News. Obama a vorbitdespre necesitatea adoptării de măsuri pentru reducerea deficituluişi pentru a face faţă provocărilor venite din partea unor noirivale ca India şi China. Obama a declarat că Statele Unite suntacum "pregătite să progreseze" după "cea mai severă recesiune pecare majoritatea dintre noi am cunoscut-o".

Schimbările pe scena mondială

"Mulţi oameni îşi pot aminti probabil o perioadă în care pentrua găsi o slujbă bună era suficient să te prezinţi la o fabrică dinapropiere sau la o companie din centru. Nu aveai întotdeauna nevoiede o diplomă, iar cei care te concurau erau doar vecinii. Dacămunceai din greu, aveai şansa de a avea o slujbă pe viaţă, cu unsalariu decent, beneficii bune, poate chiar mândria de a-ţi vedeacopiii lucrând în aceeaşi companie. Lumea s-a schimbat însă. Iarpentru mulţi, schimbările sunt dureroase."

Crearea de locuri de muncă

"Pentru a ajuta companiile să vândă mai multe produse pestehotare, vizăm dublarea exporturilor până în 2014, pentru cămajorând exporturile creăm locuri de muncă. Deja, exporturilenoastre au crescut. Am semnat acorduri cu India şi China care vorimplica peste 250.000 de joburi".

Inovaţie

"Primul pas în câştigarea viitorului este încurajarea inovaţieiîn America. Nimeni nu poate anticipa cu siguranţă care va fiurmătoarea mare industrie sau de unde vor veni noile locuri demuncă. Cu treizeci de ani în urmă nu ştiam că ceva numit internetva duce la o revoluţie economică. Ceea ce putem face, ceea ceAmerica face mai bine decât orice altă ţară, este să încurajămcreativitatea şi imaginaţia poporului nostru. Noi suntem naţiuneacare a pus maşini pe şosele şi computere în birouri, naţiunea luiEdison şi a fraţilor Wright; a Google şi Facebook."

Educaţie

"Dacă vrem să câştigăm viitorul, dacă vrem ca inovaţia săgenereze locuri de muncă în America şi nu peste hotare, atuncitrebuie de asemenea să câştigăm cursa educării copiilor noştri.Gândiţi-vă. În următorii zece ani, aproape jumătate din numărullocurilor noi de muncă vor necesita diplome peste cele de absolvirea liceului. Şi totuşi, până la un sfert din elevii noştri nutermină nici liceul. Calitatea educaţiei noastre din domeniulmatematicii şi ştiinţei este sub cea a altor ţări. Întrebarea estedacă noi, ca părinţi şi cetăţeni, suntem dispuşi să facem ceea ceeste necesar pentru a da fiecărui copil o şansă de a reuşi."

Criza financiară

"Am moştenit o tendinţă de a cheltui excesiv, începută cuaproape un deceniu în urmă. Iar după criza financiară aceasta afost chiar necesară pentru susţinerea creditării, locurilor demuncă. Acum că cea mai grea parte a recesiunii a trecut, trebuie sărealizăm faptul că nivelul cheltuielilor guvernamentale îldepăşeşte pe cel al veniturilor. Acest lucru nu estesustenabil."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO