Business Internaţional

Dinastia care se află în spatele Fitch, agenţia de rating care a luat decizia istorică de retragere a ratingului de top al celei mai puternice economii a lumii

Dinastia care se află în spatele Fitch, agenţia de...

Autor: Catalina Apostoiu

04.08.2023, 00:05 3868

Când S&P, Moody’s sau Fitch retrogradează ratingul unui guvern sau al unei companii, acestea adesea înrăutăţesc şi mai mult situaţia finan­ciară a acestora pe pieţele financiare, scrie Le Monde.

O agenţie de rating de credit are drept obiectiv evaluarea solidităţii fi­nanciare a unei companii sau entităţi publice, fie aceasta o ţară, oraş sau regiune. În centrul evaluării se află capacitatea de rambursare a datorii­lor, cel mai important criteriu pentru investitori.

Trei agenţii americane îşi împart cea mai mare parte a pieţei mon­diale: S&P, Moody’s şi Fitch. În 2022, acestea, supranumite „Big Three“, deţineau 93% din piaţa UE. Iar, în pofida recomandării ESMA de a se recurge la una din celelalte 17 agenţii acreditare la nivel de bloc, aceştit rei giganţi continuă să domine lumea ratingurilor.

Fitch, una dintre cele trei agenţii, a fost deţinută de francezi până în 2018. Controlată de Fimalac, o com­panie deţinută de omul de afaceri francezi Marc Ladreit de Lacharri­ere, aceasta a fost în cele din urmă vândută către compania de media americană Hearst Corporation.

Hearst este una dintre cele mai mari companii globale de informaţii, servicii şi media din SUA, se arată pe site-ul acesteia.

Portofoliul diversificat al com­pa­niei include Fitch, Hearst Health, un grup de businessuri de informaţii şi servicii medicale, Hearst Transpor­tation, participaţii în reţele de tele­viziune prin cablu ca A&E, History, Lifetime şi ESPN, 35 de posturi de televiziune, 24 de cotidiene şi 52 de ziare săptămânale, businessuri în domeniul serviciilor digitale şi peste 200 de reviste la nivel mondial.

Familia Hearst este una dintre cele mai bogate familii din America, situându-se pe locul 12 în clasa­men­tul Forbes pe 2020. Valoarea averii sale se ridica la 21 miliarde de dolari în anul respectiv.

William Randolph Hearst, fiul unui miner de succes, a devenit pro­prietarul The San Francisco Exami­ner la vârsta de 24 de ani în 1887. Acesta a achiziţionat mai multe ziare înainte de a pătrunde pe segmentele de radio şi televiziune. Hearst a de­venit congressman în 1902, iar fiul său William Randolph Hearst Jr. a devenit un jurnalist câştigător al Premiului Pulitzer. Nepotul William R. Hearst III este în prezent preşe­dinte al Hearst Corp., care deţine peste 360 de businessuri.

Averea personală a acestuia este estimată la 2,3 miliarde de dolari.

Din anii ’70, agenţiile de rating şi-au schimbat modelul de business. Acestea erau plătite în trecut de cei care se foloseau de ratingurile lor, în special de bănci. Acum, acestea sunt plătite de entitatea pe care o evaluează. Doar anumite ratinguri sunt gratuite, cele ale celor mai bogate ţări. Acestea sunt denumite ratinguri „nesolicitate“.

Noul model de business creează riscul unor potenţiale conflicte de interes, însă agenţiile insistă că există o separare completă între departamentele de vânzări şi analiză.

Fitch a retrogradat în această săptămână ratingul SUA de la AAA la AA plus, decizia fiind luată în condiţiile în care încercarea lui Donald Trump de anulare a alegerilor din 2020 şi polarizarea politică în creştere a SUA au contribuit la o „eroziune a guvernanţei“, a explicat un senior director al agenţiei, potrivit The Gurdian. Este doar a doua oară când o agenţie de rating retrogradează ratingul SUA.

Actuali şi foşti oficiali ai SUA au criticat instantaneu decizia Fitch. Jared Benstein, consilier economic al Casei Albe, a catalogat decizia drept bizară şi arbitrară. Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei americane, a declarat că decizia este absurdă, iar CEO-ul JPMorgan Chase Jamie Dimon a numit-o „ridicolă“, arătând însă că aceasta „nu contează“, potrivit CNBC.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO