Business Internaţional

Din cauza austerităţii, cele mai mari regiuni din Spania se revoltă împotriva Madridului

Din cauza austerităţii, cele mai mari regiuni din Spania se revoltă împotriva Madridului

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

02.08.2012, 00:03 1190

Catalonia şi Andaluzia, două dintre cele mai mari regiuni ale Spaniei, s-au revoltat împotriva tentativelor guvernului condus de premierul Mariano Rajoy de a le limita şi mai mult cheltuielile în încercarea de a stăvili creşterea deficitului bugetar, scrie Financial Times.

Cele mai recente date ale ministerului de finanţe au arătat că deficitul bugetar al guvernului central a crescut la 4,04% din PIB la sfârşitul primului semestru, de la 3,4% din PIB în primele cinci luni. Ţinta guvernului este de 3,5% pentru sfârşitul anului, potrivit El Pais. Principalele cauze ale creşterii deficitului bugetar sunt transferurile de fonduri către regiu­nile cu probleme de lichidităţi şi cele destinate plăţilor indemnizaţiilor de şomaj.

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, cu o economie de mărimea celei portugheze, a boi­cotat întâlnirea dintre ministrul bugetului Cristo­bal Montoro şi şefii guvernelor celor 17 re­giuni autonome ale ţării, care avea ca scop stabi­lirea nivelurilor cheltuie­lilor bugetare. Şefii guver­nelor locale se aşteptau ca Montoro să încerce să-i forţeze să rămână la o ţintă de deficit bugetar de 1,5% pentru acest an, relatează The Guardian.

"Nu are niciun sens să participi la o întâlnire unde totul este deja decis", a afirmat Francesc Homs, purtătorul de cuvânt al guvernului din Barcelona. Reprezentanţii gu­vernului Andaluziei, cea mai populată regiune a ţării, au plecat de la întâlnire mai devreme după ce au fost enervaţi de cererile pentru viitoarele reduceri de cheltuieli.

Ministrul economiei Luis de Guindos a indicat că vrea să reducă şi mai mult cheltuielile din domeniul sănătăţii şi al educaţiei după ce ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble i-a spus că o astfel de măsură ar încuraja Germania să susţină orice decizie pe care o ia BCE pentru a reduce costurile de împrumut ale Spaniei, conform unor surse citate de Bloomberg.

Economia pierde bani în străinătate

Revolta celor două comunităţi vine după ce în luna mai aproximativ 41,3 mld. euro au ieşit din economia spaniolă, to­talul capitalurilor care au părăsit ţara în primul semestru fiind de 163 mld. euro, echivalentul a 16% din PIB. În con­secinţă, temerile privind capacitatea Madridului de a atrage capitalul străin necesar pentru a se finanţa au crescut semnificativ.

Guvernul a aprobat mai multe legi care îi permit să preia controlul direct al finanţelor regiunilor care nu ating ţintele de deficit bugetar. Această măsură nu ar fi deloc bine primită de Catalonia, care susţine că prea mulţi bani strânşi din taxele locale se duc către cele mai sărace regiuni spaniole.

Guvernul catalan a anunţat că nu poate plăti facturile aferente lunii trecute pentru spitalele administrate privat, centrele pentru persoane cu handicap şi pentru azilele de bătrâni, acuzând Madridul pentru problemele sale financiare.

"Lichidităţile pentru aceste plăţi depind de ei. Ar trebui să îşi îndeplinească obligaţiile şi nu fac acest lucru", a menţionat reprezentantul guvernului din Barcelona. Luna trecută, regiunea Valenciei a cerut ajutor financiar unui fond al guvernului central care dispune de 18 miliarde euro, pentru a-şi plăti facturile şi pentru a-şi refinanţa datoriile pe pieţe financiare. Catalunia a indicat că se va alătura Valenciei şi Murciei pentru a cere guvernului bani de la fondul de bailout pentru a-şi acoperi deficitele şi a-şi refinanţa datoriile.

Anul trecut, Spania a ratat ţinta de deficit bugetar impusă de Bruxelles tocmai din cauza regiunilor care nu au reuşit să-şi reducă deficitul la 1,3% din PIB, indicatorul crescând, din contră, la 3,4% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO