Business Internaţional

Deţinătorii de contracte CDS nu vor fi plătiţi de Grecia în prima etapă

Pregătirile pentru restructurarea datoriei Greciei nu declanşează plata asigurărilor CDS-ISDA

Autor: Marius Oncu

01.03.2012, 15:54 175

Grecia nu a declanşat plata asigurărilor, prin contracte CDS (Credit Default Swap), pentru obligaţiunile statului prin pregătirile recente vizând restructurarea datoriei, a anunţat, joi, Asociaţia Internaţională pentru Schimburi şi Derivate (International Swaps and Derivatives Association - ISDA).

Decizia organizaţiei înseamnă că deţinătorii acestor contracte de asigurare, cu o valoare de 3,25 miliarde de euro, nu vor fi plătiţi în această etapă, însă noi decizii sunt posibile, bazate pe orice elemente suplimentare.

Comisiei ISDA i s-a cerut să decidă dacă adoptarea de către Grecia a unor legi care ar putea obliga toţi deţinătorii privaţi de obligaţiuni să accepte pierderi reprezintă un eveniment ce declanşează plata contractelor CDS. Grecia a acceptat preschimbarea obligaţiunilor deţinute de Banca Centrală Europeană fără ca instituţia să accepte pierderi.

Comisia formată din 15 membri a ISDA a votat, în unanimitate, că măsurile adoptate de Grecia nu întrunesc definiţia ISDA pentru un eveniment care să declanşeze plata asigurărilor.

"Situaţia din Grecia se află încă în evoluţie, iar deciziile de acum nu afectează dreptul sau capacitatea investitorilor de a transmite noi întrebări privind Grecia şi nu reprezintă o opinie a asociaţiei vizând eventualitatea unui eveniment care să declanşeze plata CDS-urilor în viitor, în funcţie de apariţia unor noi elemente", potrivit unui comunicat al ISDA, citat de Financial Times.

Decizia asociaţiei vine înainte de preschimbarea de obligaţiuni elene, în care sunt vizate obligaţiuni de 206 miliarde de euro, şi lasă deschisă calea unei hotărâri diferite în viitor.

Restructurarea datoriei statului elen a fost planificată pe baza participării voluntare, parţial pentru a evita declanşarea plăţii contractelor CDS. În contextul deteriorării rapide a situaţiei în ultimele luni, a devenit clar că toate obligaţiunile deţinute de investitorii privaţi trebuie incluse în operaţiunea de preschimbare, pentru a reduce semnificativ nivelul îndatorării.

Pentru a garanta participarea tuturor investitorilor privaţi, Grecia a introdus retroactiv pentru obligaţiunile existente clauze ale efectului colectiv. Aceste clauze permit unei majorităţi de două treimi din deţinătorii privaţi de obligaţiuni să decidă în numele tuturor participarea la programul de restructurare.

Contractele CDS au fost folosite de bănci pentru a-şi asigura expunerea faţă de obligaţiunile unor ţări, în timp ce unii investitori au folosit astfel de contracte pentru speculaţii financiare pe posibilitatea ca Grecia să intre în încetare de plăţi. În piaţa financiară au existat temeri că natura încurcată a preschimbării datoriei Greciei ar putea face posibilă derularea restructurării fără plata CDS-urilor.

Din comisia ISDA fac parte zece bănci, între care BNP Paribas, Deutsche Bank şi Societe Generale, precum şi cinci manageri de fond de investiţii.

Momentul deciziei plăţii contractelor CDS este important, notează Financial Times, întrucât valoarea acestora este calaculată în funcţie de cea a obligaţiunilor asigurate. Întrucât valoarea nominală a obligaţiunilor deţinute de investitorii privaţi va fi redusă cu 53,5% în urma preschimbării cu unele noi, declanşarea plăţii asigurărilor după restructurare ar putea duce la recuperarea de către investitori a unor sume mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO