Business Internaţional

Deprecierea puternica a euro impinge bursele in sus

11.08.2008, 18:18 13

Moneda europeana a inregistrat saptamana trecuta cea mai mare scadere din ultimii trei ani, atingand cel mai mic pret din ultimele sase luni fata de dolarul american, pe masura ce investitorii se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa nu mai majoreze rata dobanzii de referinta anul acesta din cauza situatiei economice, scrie Bloomberg.
Euro a avut vineri cea mai mare scadere din ultimii opt ani, ajungand sub pragul de 1,50 dolari/euro pentru prima data din februarie incoace dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a anuntat ca "asteptarile privind cresterea economica din cel de-al treilea trimestru sunt slabe".
Pretul petrolului a atins cel mai scazut nivel din ultimele trei luni, argintul se tranzactioneaza la acelasi pret ca la inceputul anului, iar cuprul a inregistrat cea mai mare scadere a pretului din mai 2007 si pana acum. Scaderile preturilor au dus totusi la o diminuare a presiunilor inflationiste.
"Ceea ce se intampla acum in Europa, precum si in Australia si la fel de bine in majoritatea statelor, este dovada faptului ca economiile incep sa incetineasca la nivel international si nu mai este doar un fenomen izolat", a apreciat Mohamed El-Erian, directorul adjunct al firmei de consulatanta Pacific Investment Management. "Euro nu mai este pe atat de atractiv pentru investitori pe cat era pana acum cateva luni", a adaugat Erian.
Fata de nivelul atins la inceputul acestei luni, de 1,5564 dolari pentru un euro, moneda europeana a inregistrat o scadere de 3,6%, pana la nivelul de 1,5005 dolari pentru un euro, consemnand cea mai mare scadere saptamanala din ianuarie 2005 si pana in prezent.
Vineri, euro a scazut cu 2,08%, pana la 1,499 dolari pentru un euro, ceea ce reprezinta a doua cea mai mare scadere inregistrata intr-o singura zi de la introducerea euro, in 1999, si pana acum.
Fata de yenul japonez moneda europeana s-a depreciat cu 1,3%, atingand o paritate de 165,38 yeni pentru un euro.
Pe fondul scaderii pretului la petrol, care a atins minimul din ultimele trei luni, precum si pe masura ce institutiile financiare din Europa incep sa raporteze rezultatele pe trimestrul doi, bursele europene au inregistrat cea de-a treia crestere saptamanala din ultima luna. Banca franceza Societe Generale si banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS) au raportat saptamana trecuta rezultatele financiare pe semestrul doi, eliminand astfel o parte din temerile investitorilor ca bancile de pe continent se vor confrunta si ele cu problema majorarii de capital, precum cele din Statele Unite.
SocGen, cea de-a doua banca ca marime din Franta, a inregistrat cea mai mare crestere, de 15%, dupa ce a raportat pierderi sub estimari, iar RBS a consemnat o crestere pe bursa de 12%.
Compania EADS, care detine grupul Airbus, a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii sapte ani, de 23%, pe fondul deprecierii euro fata de moneda americana.
Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a consemnat o crestere de 3,2% saptamana trecuta, pana la 289,28 puncte, cea mai ridicata valoare de la sfarsitul lunii iunie si pana acum. "In ultima perioada tranzactiile pe bursa aproape ca au explodat, chiar inainte ca firmele europene sa raporteze rezultatele financiare pentru primele sase luni si pot spune ca avem de a face cu o revenire", a declarat Jane Coffey, directorul pentru investitii al Royal London Asset Management.
Indicii bursieri nationali au inregistrat cresteri in 15 dintre cele 18 state vest-europene. Indicele francez CAC 40 a urcat cu 4,1%, indicele britanic FTSE 100 a inregistrat o crestere de 2,5%, in timp ce indicele german DAX a consemnat o crestere de 2,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO