Business Internaţional

Deloitte si Grant Thornton, acuzate de Parmalat intr-un proces de 10 mld. dolari

20.08.2004, 00:00 85



Enrico Bondi, administratorul Parmalat, a intentat un proces companiilor care au auditat grupul, cerand daune de 10 mld. $. Astfel a fost initiata o campanie de recuperare a pierderilor de la companiile care au furnizat grupului italian servicii financiare inainte de a intra in faliment, informeaza Financial Times.



In procesul desfasurat in Chicago, Parmalat solicita despagubiri din partea auditorilor Deloitte, Grant Thornton International si filialelor acestora din Italia.



Actiunea urmeaza altor trei procese similare impotriva Citigroup, UBS si Deutsche Bank. Cel mai important caz impotriva bancilor implica Citigroup, din partea careia Parmalat solicita de asemenea despagubiri in valoare de 10 mld. $.



Acuzatiile se refera la rolul auditorilor care, conform Parmalat, ar fi fost "crucial in furtul si disparitia a peste 14 mld. $ din vistieria companiei".



Unitatea italiana a grupului Grant Thornton si alte firme afiliate au fost principalii auditori externi in perioada 1990-1999, si au continuat sa furnizeze servicii de audit pentru unele filiale ale companiei pana la prabusirea Parmalat din decembrie 2003. Din 1999, Deloitte a devenit principalul auditor extern al companiei.



Filiala Deloitte din Italia sustine ca procesul este nejustificat, precizand: "De fapt actiunile desfasurate de filiala italiana a Deloitte au facut ca frauda sa fie descoperita."



Unitatea centrala a Deloitte a afirmat ca nu a furnizat nici un fel de servicii de consultanta pentru Parmalat, iar sucursala din SUA declara ca "firmele americane nu au intocmit rapoarte de audit pentru Parmalat si nu au nici un fel de implicare in administrarea defectuoasa a Parmalat".



Reprezentantii Grant Thorton International au afirmat ca nu recunosc legitimitatea actiunii de judecata. Ei mai spun ca fosta firma italiana a fost implicata, iar aceasta a fost acum exclusa din reteaua internationala a firmei.



Filiala americana a Grant Thornton sustine ca nu a avut nici un contract cu Parmalat si ca nu a primit nici un fel de remuneratie din partea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO