Business Internaţional

Deja supraîndatorată, lumea nu mai are resurse pentru a face faţă unei noi crize

Deja supraîndatorată, lumea nu mai are resurse pentru a face faţă unei noi crize

Autor: Livadariu Andreea

28.03.2011, 23:38 55

Din cauza nivelului de îndatorare la care au ajuns ţăriledezvoltate lumea nu va mai putea face faţă unui nou dezastru,indiferent dacă este vorba de o calamitate - cum este cazulJaponiei -, despre o criză financiară sau una militară, scrie TheWall Street Journal.

"Ne putem asuma o nouă criză? Eu cred că răspunsul este nu",spune Raghuram Rajan, economist-şef al Fondului MonetarInternaţional în perioada 2003-2007, adăugând că "în multe ţări,guvernele nu mai au capacitatea de a finanţa din nou o salvare asistemului."

Japonia şi Europa trec prin crize total diferite, una avândcauze naturale, cealaltă fiind creată de om. Din punct de vederefinanciar însă, acestea au efecte asemănă­toare: apasă şi mai greupe finanţele publice, aflate şi aşa la limită.

Media anuală a datoriilor guvernamentale pe care ţăriledezvoltate le-au avut în anul 2010 a fost 74% din PIB, valoare detrei ori mai mare decât cea din 1970 şi cea mai mare de după alDoilea Război Mondial, conform economiştilor din cadrulInstitutului Economic Petersen.

"În acest moment există în lume un amestec de circumstanţe cutotul neobiş­nuit după al Doilea Război Mondial. Aceastăconcomitenţă de procese este inedită, deoarece şi putinţa ţărilorindustrializate este limitată. Este pentru prima dată când ţăriputernic industrializate sunt într-o situaţie de overstretch(depăşite de problemele cu care se confruntă - n. red.), care nueste generată de un război", spunea recent şi Daniel Dăianu,profesor de economie şi fost ministru de finanţe.

Un raport al FMI arată că cinci din cele 23 de ţări - Japonia,Grecia, Italia, Portugalia şi Islanda - şi-au atins deja limitele,ceea ce înseamnă că trebuie să adopte măsuri stricte pentru a ţinenivelul datori­ilor sub control. Statele Unite, spre exemplu, maiau o marjă de 51% din PIB până îşi vor atinge limitele deplată.

Există o serie de cauze ale acestei situaţii, printre care rolulasumat de guverne pe timpul crizei şi decalajul dintre economiilemature şi cele emergente. Preluând prin politici guvernamentaledificultăţile resimţite de comunităţi şi garantând datoriilebăncilor şi companiilor private, nivelul datoriilor guvernamentalea crescut într-un timp foarte scurt. Spre exemplu, nivelul datorieipublice din SUA a crescut masiv la începutul crizei financiare,când statul şi-a asumat garantarea ipotecilor deţinute de FreddieMac şi Fannie Mae.

Statele dezvoltate nu mai pot susţine o nouă criză şi din cauzacapacităţii scăzute de plată, care are drept cauză principalădecalajul dintre economiile mature şi cele emergente, ratele decreştere economică ale celor dintâi fiind net inferioare celoraflate în plin avânt economic. Cel de-al doilea motiv este unuldemografic, dacă avem în vedere faptul că populaţia îmbătrânităobligă guvernele să direcţioneze resurse bugetare semnificativecătre asigurări medicale şi pensii. Al treilea motiv este politic,întrucât reformarea politicilor fiscale este de cele mai multe oriîmpiedicată de partidele de opoziţie.

"Mereu va exista pretenţia ca guvernul să-ţi acorde un ajutorfinanciar atunci când eşti în dificultate, precum şi cea ca taxelesă fie păstrate la un nivel scăzut", spune Carmen Reinhart, analisteconomic în cadrul Institutului Economic Peterson, adăugând că "oastfel de gândire nu are fundament".

Cele mai importante crize încare este prinsă lumea

Cutremurul din Japonia

  • Cutremurul urmat de tsunami care a lovit Japonia este cel maicostisitor dezastru natural din istorie, pierderile fiind estimatela o valoare de peste 300 mld. euro.
  • Cel puţin 10.000 de persoane au murit, iar 17.400 sunt datedispărute.
  • Pierderile suferite de a treia cea mai mare economie din lumear putea reprezenta 6% din PIB. Cifra nu cuprinde şi pagubeleprovocate de sistarea activităţii economice din cauza întreruperiialimentării cu energie electrică şi din cauza radiaţiilor emise decentrala nucleară Fukushima.

Criza datoriilor din Europa

  • Criza din zona euro a ajuns la episodul cu numărul trei,Portugalia fiind aproape de un bailout. Criza datoriilor estedublată şi de o criză politică, primul-ministru Jose Socratesdemisionând din funcţie deoarece nu a reuşit să-şi impună programulde austeritate.
  • Guvernul portughez are de acoperit în luna aprilie datorii de4,23 mld. euro, cu lichidităţi de 4 mld. euro.
  • Valoarea ajutorului financiar pe care l-ar putea primiPortugalia este estimată la 70 mld. euro, mare parte din banivenind de la celelalte guverne din zona euro.
  • nivelul datoriilor Portugaliei în 2010 a fost de 83% din PIB,adică 140 mld. euro.

Intervenţia militară din Libia

  • Conflictul din Libia ar putea costa ţările participante laofensiva militară peste un miliard de dolari (700 mil. euro).
  • Ţările care participă activ la intervenţia militară, SUA,Franţa, Marea Britanie şi Italia, strâng cureaua acasă după ce aufost nevoite să ia măsuri de austeritate sau să reducă cheltuielileguvernamentale anul trecut.
  • Între timp, comitetul NATO a aprobat preluarea tuturoroperaţiunilor militare internaţionale care privesc Libia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO