Business Internaţional

Deficitul comercial al Statelor Unite a atins o valoare record

14.05.2004, 00:00 27

Deficitul comercial din Statele Unite a crescut surprinzator de mult in luna martie, cu 9,1%, la un nivel record de 46 miliarde de dolari. Mai multi analisti anticipau un deficit comercial de 42,6 miliarde de dolari.
"Este o cifra destul de mare. Economia se imbunatateste rapid, ceea ce inseamna ca puterea consumatorilor de a cumpara produse fabricate peste hotare creste, chiar daca deprecierea dolarului atrage scumpirea importurilor", a explicat Patrick Fearon, analist la firma A.G. Edwards and Sons din St. Louis.
 Departamentul Comertului a anuntat ca valoarea exporturilor realizate de companiile americane a crescut cu 2,6%, la 94,7 miliarde de dolari. Performanta a fost favorizata de deprecierea monedei nationale si de evolutia economiei mondiale.
Relatiile comerciale cu Uniunea Europeana si China au inregistrat rezultate deosebite, in timp ce livrarile catre Japonia au stabilit un nou maxim pentru ultimii trei ani.
Desi vestile privind exporturile sunt imbucuratoare, anuntand redresarea productiei, efectul majorarii acestora a fost anulat de importurile de petrol si de faptul ca deficitul american nu are de gand sa se micsoreze prea curand. Valoarea totala a importurilor realizate de Statele Unite a crescut cu 4,6%, la 140,7 miliarde de dolari.
Factorii care au determinat aceasta evolutie sunt scumpirea sustinuta a petrolului - aflat in prezent la cea mai ridicata cotatie din februarie 1983 - si cererea interna crescanda pentru servicii si bunuri de consum.
Deficitul comercial in relatia cu Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a atins nivelul istoric de 5,6 miliarde de dolari. Importurile de titei din aceste state s-au cifrat la 7,4 miliarde de dolari. Nota de plata totala pentru petrolul livrat de OPEC si alti producatori s-a majorat, in martie, cu peste 20%, la cifra record de 10,2 miliarde de dolari.
Raportul Departamentului Comertului a reamintit situatia datoriei externe, ajunsa si ea la un nivel record, depasind 500 miliarde de dolari in 2003.



Membrii OPEC nu se prea inteleg
Presedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro, a declarat joi ca membrii cartelului nu au ajuns inca la o intelegere privind majorarea plafonului oficial de productie, masura propusa de Arabia Saudita.
Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, declarase luni ca OPEC ar trebui sa majoreze productia cu cel putin 1,5 milioane de barili pe zi pentru a calma piata si pentru a preveni redresarea economiei mondiale. Pretul petrolului a crescut accentuat, atingand cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani. La inchiderea sedintei de miercuri, la New York Mercantile Exchange, ultimul pret fusese de 40,77 dolari/baril, aproape de maximul din 1990, de 41,15 dolari/baril. La Londra, petrolul cu livrare in iunie a finalizat sedinta la un pret de 37,95 dolari/baril, iar ieri se tranzactiona la 37,32 dolari/baril.
Patru dintre cei 11 membri ai OPEC - Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Iran si Indonezia - vor sustine, potrivit analistilor, propunerea Arabiei Saudite. Kuweitul a depasit chiar cota de productie cu 600.000 barili pe zi, potrivit ministrului sau al energiei, seicul Ahmed Fahd Al Ahmed. Venezuela a anuntat miercuri ca nu crede ca e nevoie de majorarea productiei.
Agentia internationala a Energiei (AIE) a anuntat miercuri ca membrii OPEC nu produc petrol pana la limita maxima permisa, capacitatile de productie permitand o productie aditionala de 2,5 milioane de barili pe zi. In acelasi timp, agentia a majorat estimarile privind cererea mondiala de petrol pe 2004, care va atinge 1,95 milioane de barili pe zi. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO