Business Internaţional

Deficitul bugetar al SUA a depăşit 1.000 mld. dolari pentru cel de-al treilea an consecutiv

Deficitul bugetar al SUA a depăşit 1.000 mld. dolari pentru cel de-al treilea an consecutiv

FOTO: Shutterstock

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

16.10.2011, 15:53 324

Guvernul Statelor Unite a înregistrat un deficit bugetar de 1.300 miliarde de dolari în anul fiscal 2011, reprezentând 8,7% din Produsul Intern Brut, indicatorul depăşind 1.000 de miliarde de dolari pentru cel de-al treilea an consecutiv, transmite Bloomberg.

Deficitul din anul fiscal încheiat la 30 septembrie este al doilea din istorie, după cel din 2009, de 1.420 miliarde de dolari, respectiv 10% din PIB, cel mai ridicat din 1945.

În anul fiscal 2010, SUA a înregistrat un deficit de 1.290 miliarde de dolari al bugetului federal, reprezentând 9% din PIB.

Deficitul federal din luna septembrie a crescut la 64,6 miliarde de dolari, de la 34,6 miliarde de dolari în aceeaşi lună a anului trecut.

"E multă cerneală roşie pe bilanţul guvernului, iar Congresul pare că nu are idee cum ar putea s-o facă să dispară", a arătat economistul şef al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ New York, Chris Rupkey.

Administraţia SUA a delegat în august un comitet de 12 membri, care funcţionează sub autoritatea Congresului, să găsească metode de economisire a 1.500 miliarde de dolari la bugetul federal în următorii zece ani. Măsura face parte din acordul de ridicare a plafonului datoriei de stat încheiat în august.

Dacă Congresul nu va reacţiona la recomandările comitetului până pe 23 decembrie, acordul prevede declanşarea unor "tăieri" automate.

Şedinţele comitetului s-au concentrat până acum pe reducerea cheltuielilor în sectoare care reprezintă însumat 12% din bugetul federal, potrivit unor surse apropiate Congresului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO