Business Internaţional

Dedolarizare: China şi Arabia Saudită îşi reduc deţinerile de obligaţiuni americane la minime pe mai mulţi ani. Dolarul rămâne însă rege în rezervele băncilor centrale

Dedolarizare: China şi Arabia Saudită îşi reduc...

Autor: Catalina Apostoiu

22.08.2023, 00:05 4401

China şi-a redus deţinerile de titluri americane de trezorerie la un minim pe 14 ani în luna iunie, în condiţiile în care tensiunile dintre Washington şi Beijing persistă, iar rivalele SUA încearcă să submineze supremaţia dolarului american, scrie South China Morning Post.

A doua mare economie a lumii şi-a redus expunerea la titlurile ame­ri­cane de datorie cu 11,3 miliarde de dolari, la 835,4 miliarde în iunie, reprezentând o reducere pentru a treia lună consecutiv.

China şi-a diminuat deţinerile cu 103 miliarde de dolari în ultimul an până în iunie, sau 11% din total.

Iar ţara ar putea continua să-şi reducă deţinerile de titluri americane de datorie în încercarea de a-şi diver­sifica activele din rezervele interna­ţionale şi a asigura stabilitatea pieţei valutare pe fondul intensificării ten­dinţei de dedolarizare în comerţul internaţional, spun experţii, potrivit China Daily.

Pe de altă parte, Japonia şi Marea Britanie, cel mai mare şi al treilea cel mai mare deţinător străin de titluri americane de datorie, şi-au crescut deţinerile.

Potrivit lui Ye Yindan, cercetă­tor la Bank of China Research Insti­tute, multe ţări îşi diversifică porto­foliile internaţionale şi este dificil de determinat dacă Japonia şi UK vor continua să-şi crească deţinerile.

Şi Arabia Saudită şi-a redus deţi­nerile de titluri americane de trezore­rie, împingându-le în luna iunie la cel mai scăzut nivel din peste şase ani, notează Financial Times.

Regatul deţinea titluri de trezo­rerie de 108,1 miliarde de dolari în iunie, în scădere de la 3,2 miliarde în mai şi sub nivelul de 119,7 miliarde înregistrat la finalul anului trecut.

Reducerea, a treia scădere luna­ră consecutivă, vine în condiţiile în ca­re cel mai mare exportator de pe­trol al lumii se confruntă cu o creş­tere economică mai lentă în acest an din cauza scăderii preţurilor petro­lu­lui şi reducerii producţiei petroliere.

Ţara alocă bani pentru investiţii menite să-i diversifice economia dincolo de veniturile din petrol.

După ce a fost un cumpărător net de dolari americani timp de trei ani consecutiv, banca centrală a Indiei a devenit vânzător în anul fiscal înche­iat pe 31 martie 2023, cu vânzări nete de 25,516 miliarde de dolari, scrie indianexpress.com.

Banca centrală indiană a vândut do­lari în cantităţi uriaşe în anul fiscal respectiv pentru a stăvili deprecierea monedei locale în urma războiului din Ucraina. Moneda acesteia s-a depre­ciat şi după ce banca centrală america­nă a început să majoreze dobânzile.

Totuşi, dolarul american îşi menţine poziţia dominantă în cadrul rezervelor valutare la nivel mondial deşi cota sa în rezervele valutare ale băncilor centrale a scăzut de la peste 70% în 1999, relevă datele FMI. Cota respectivă s-a situat la 58,36% în trimestrul patru al anului trecut.

Comparativ, euro se situează pe locul doi cu o cotă de 20,5%, iar yuanul chinez pe trei, cu doar 2,7%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO