Business Internaţional

Decizie şoc a Poloniei: „Nu mai transferăm arme în Ucraina deoarece acum întărim armata poloneză cu echipament modern”. Anunţul vine după ce tensiunile dintre cele două ţări au escaladat pe tema importului de grâu

Decizie şoc a Poloniei: „Nu mai transferăm arme în...

Autor: Valeriu Dănilă

21.09.2023, 11:20 360

Polonia a declarat că a încetat să furnizeze arme Ucrainei, intensificând şi mai mult o dispută cu privire la transporturile de cereale, scrie Bloomberg.

„Nu mai transferăm arme în Ucraina deoarece acum întărim armata poloneză cu echipament modern”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki într-un interviu televizat.

Acesta a explicat că guvernul său nu are intenţia de „a risca securitatea Ucrainei” şi că nu va interfera cu livrările de armament din alte ţări prin intermediul hub-ului de la Rzeszow.

„Nu sunt sigur că va avea un impact semnificativ”, a arătat Peter Schroeder, fost analist pentru Rusia la CIA. „Cel mai important rol al Poloniei a fost acela de a asigura livrările de arme din alte ţări către Ucraina”.

Anunţul lui Morawiecki a venit la doar câteva ore după ce Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei şi a ameninţat că va extinde interdicţia import şi la alte produse.

Guvernul de la Varşovia a reacţionat marţi la remarcile lui Volodymyr Zelenskiy la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care liderul ucrainean a acuzat unele ţări ale Uniunii Europene că s-au prefăcut a fi solidare, de fapt dorind relaţii bune cu Rusia. Deşi Zelenskiy nu a menţionat Polonia, limbajul folosit a stârnit furie în ţara est-europeană.

„Tensiunile şi dezacordurile dintre Kiev şi susţinătorii săi vor insufla mai multă încredere Kremlinului că sprijinul european pentru Ucraina nu este pe termen lung”, a spus Schroeder.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO