Decizie şoc a Poloniei: „Nu mai transferăm arme în Ucraina deoarece acum întărim armata poloneză cu echipament modern”. Anunţul vine după ce tensiunile dintre cele două ţări au escaladat pe tema importului de grâu

Autor: Valeriu Dănilă 21.09.2023

Polonia a declarat că a încetat să furnizeze arme Ucrainei, intensificând şi mai mult o dispută cu privire la transporturile de cereale, scrie Bloomberg.

„Nu mai transferăm arme în Ucraina deoarece acum întărim armata poloneză cu echipament modern”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki într-un interviu televizat.

Acesta a explicat că guvernul său nu are intenţia de „a risca securitatea Ucrainei” şi că nu va interfera cu livrările de armament din alte ţări prin intermediul hub-ului de la Rzeszow.

„Nu sunt sigur că va avea un impact semnificativ”, a arătat Peter Schroeder, fost analist pentru Rusia la CIA. „Cel mai important rol al Poloniei a fost acela de a asigura livrările de arme din alte ţări către Ucraina”.

Anunţul lui Morawiecki a venit la doar câteva ore după ce Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei şi a ameninţat că va extinde interdicţia import şi la alte produse.

Guvernul de la Varşovia a reacţionat marţi la remarcile lui Volodymyr Zelenskiy la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care liderul ucrainean a acuzat unele ţări ale Uniunii Europene că s-au prefăcut a fi solidare, de fapt dorind relaţii bune cu Rusia. Deşi Zelenskiy nu a menţionat Polonia, limbajul folosit a stârnit furie în ţara est-europeană.

„Tensiunile şi dezacordurile dintre Kiev şi susţinătorii săi vor insufla mai multă încredere Kremlinului că sprijinul european pentru Ucraina nu este pe termen lung”, a spus Schroeder.