Business Internaţional

Decizie judecătorească scandaloasă în Italia: Telefoanele mobile pot produce tumori pe creier

Decizie judecătorească scandaloasă în Italia: Telefoanele mobile pot produce tumori pe creier

Autor: Octavian Calei

19.10.2012, 18:29 1131

Curtea supremă de justiţie din Italia a stabilit joi într-un proces de referinţă în cazul omului de afaceri Innocente Marcolini, că telefoanele mobile pot produce tumori pe creier, deschizând calea şi pentru alte victime să iniţieze acţiuni juridice, informează The Sun.

"Oamenii trebuie să afle riscurile", a declarat omul de afaceri.

Marcolini a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier după ce acuza dureri de cap şi la bărbie. El are acum faţa paralizată şi trebuie să ia zilnic morfină pentru dureri.

Curtea judecătorească a stabilit că omul de afaceri s-a îmbolnăvit în urma folosirii telefonului mobil la muncă şase ore pe zi, timp de 12 ani.

Angelo Gino Levis, doctor şi profesor specializat în oncologie şi doctorul neurolog Giuseppe Grasso au adus dovezi în cazul lui Marcolini. Aceştia au spus că radiaţiile emise de către telefoanele mobile pot afecta celulele, provocând tumori. Tumoarea omului de afaceri a fost descoperită în zona unde telefonul atinge capul. Aceasta este benignă, dar îi poate provoca moartea datorită faptului că s-a extins către artera carotidă, au arătat medicii.

Cercetătorii britanici susţin că probele sunt insuficiente pentru a dovedi că ar exista vreo legătură între boala sa şi telefonul mobil. Michael Repacholi, un biolog expert în radiaţii cunoscut pe plan internaţional, susţine că studiile nu indică nicio legătură între telefoanele mobile şi îmbolnăvirea de cancer. El îi îndeamnă pe cei care totuşi îşi fac griji, să folosească un headset, hands-free sau speakerul telefonului.

"Decizia curţii este extrem de importantă pentru că recunoaşte oficial existenţa legăturii (dintre telefoanele mobile şi tumoarea pe creier - n.r.)", a spus profesorul Levis pentru The Sun.

Experţii prevăd că va creşte numărul proceselor declanşate de oamenii care cred că bolile lor se datorează utilizării telefoanelor mobile.

Potrivit lui Levis, efectele radiaţiilor nu pot apărea timp de 15 ani, astfel încât studiile realizate pe o perioadă de 4-5 ani sunt irelevante.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a urgentat limitarea folosirii telefoanelor anul trecut, clasificându-le cu risc de provocare a cancerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO