Business Internaţional

Decizia Iranului de a sista exporturile de petrol către Europa împinge barilul la un maxim de opt luni

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

21.02.2012, 00:06 1040

Creşterea preţului a fost susţinută şi de relaxarea politicii monetare din China, precum şi de spe­ranţele dealerilor că Gre­cia va primi ajutorul financiar extern, scrie Thomson Reuters.

Iran, al doilea producător de petrol ca mărime din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a dispus duminică întreruperea vânzărilor de petrol către Marea Britanie şi Franţa ca răspuns la înăsprirea sancţiunilor UE pe fondul relaţiilor tensionate între ţările occidentatale şi Teheran din cauza controversatului program nuclear iranian.

Preşedintele Companiei naţionale iraniene a petrolului (NIOC) Ahmad Ghalebani a avertizat ieri că Iranul va opri vânzările de petrol şi către alte state europene, printre care Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia şi Olanda, dacă Europa va continua "acţiunile ostile" la adresa Teheranului AFP.

"Aceasta este o problemă legată de ofertă şi de aceea are impact asupra pieţei de petrol", spune Ken Hasegawa, manager de vânzări de materii prime la Newedge Japan.

Pe piaţa americană, cotaţia petrolului a atins luni maximul ultimelor nouă luni, de 105,21 dolari pe baril, în urcare cu 1,97 dolari.

Ţiţeiul Brent se tranzacţiona în creştere cu 0,64%, la 120,35 dolari barilul, ieri la ora 13:00 GMT.

Pentru a compensa sistarea expor­turilor de petrol către Europa Iranul încearcă să găsească cumpărători noi pentru aproximativ un sfert din livrările sale anuale. Guvernul încearcă să le vândă o cantitate suplimentară de 500.000 barili pe zi, echivalentul a 23% din exporturile de anul trecut, rafi­nă­riilor din China şi India, scrie Financial Times.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pare să fi redus în decembrie atât producţia de petrol, cât şi exporturile, potrivit celor mai recente date ale Joint Organization Data Initiative (JODI), o sursă oficială care oferă informaţii despre producţia, consumul şi exporturile de ţiţei.

Producţia este cu 237.000 de barili pe zi mai redusă decât în noiembrie, când a fost atins maximul ultimelor trei decenii, de 10,047 mil. barili pe zi.

Apetitul investitorilor pentru activele mai riscante a crescut după ce banca centrală a Chinei a redus nivelul rezervelor minime obligatorii cerute băncilor, majorându-se astfel capaci­tatea de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO