Burse - Fonduri mutuale

Preţul petrolului a urcat în acest an la cel mai rapid ritm din 2004. Analiştii văd barilul atingând şi 148 de dolari până la finalul lui 2012

Preţul petrolului a urcat în acest an la cel mai rapid ritm din 2004. Analiştii văd barilul atingând şi 148 de dolari până la finalul lui 2012

Autor: Adrian Cojocar

20.02.2012, 16:19 332

Analiştii firmei de brokeraj poloneze X-Trade Brokers, care este prezentă şi în România printr-o sucursală, spun că aprecierea de 11,6% a cotaţiei petrolului de la începutul anului este cea mai mare din anul 2004.

"Dincolo de climatul general mai optimist legat de economia globală şi de intervenţiilke băncilor centrale, dinamica preţului petrolului a fost accentuată atât de sancţiunile UE şi ale SUA care au făcut foarte dificile operaţiunile financiare ale băncilor din Iran, cât şi de posibilitatea blocării exporturilor iraniene", a precizat Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers.

Vremea foarte rece din Europa, care a condus la creşterea consumului de produse petroliere, a reprezentat un alt motiv al traderilor pe petrol de a urca preţul pe piaţa internaţională.

"La 1 iulie este aşteptat să intre în vigoare embargo-ul european al importurilor de petrol din Iran, ceea ce ar pune în funcţiune în mod probabil capacitatea de rezervă a Arabiei Saudite, care ar trebui să acopere fără probleme cele 0,7 milioane de barili pe zi necesare. Pieţele sunt neliniştite de posibilitatea unor disrupţii ale alimentării cu petrol. Adevăratul risc geopolitic vine dinspre o nouă rundă de <<fluturare a săbiilor>> - sau desfăşurare a vaselor de război, în termeni contemporani - deasupra strâmtorii Hormuz, rută maritimă esenşială pentru alimentarea globală cu ţitei", mai spune analistul casei de brokeraj poloneze.

Potrivit lui Cazacu, în cazul blocării strâmtorii Hormuz preţul petrolului ar putea urca până la 148 de dolari/baril, care este maximul istoric atins de petrol în 2008, în timp ce o aplanare a conflictelor ar readuce cotaţia spre nivelul de 100 de dolari/baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO