Business Internaţional

„Decapitări“ şi reforme la Toshiba după „măsluirea“ rezultatelor financiare

Hisao Tanaka, CEO al Toshiba, şi alţi opt membri ai boardului grupului sunt acuzaţi de a fi pus în practică sau de a fi urmat o practică „în mod deliberat menită să supraestimeze profiturile nete“

Hisao Tanaka, CEO al Toshiba, şi alţi opt membri ai boardului grupului sunt acuzaţi de a fi pus în practică sau de a fi urmat o practică „în mod deliberat menită să supraestimeze profiturile nete“

Autor: CătăIina Apostoiu

23.07.2015, 00:02 825

Masashi Muromachi are mult de lucru. Pe lângă reclădirea încrederii în Toshiba, preşedintele gigantului japonez din sectorul produselor electronice şi energiei nucleare, care a devenit ieri şi CEO al grupului, va fi nevoit să implementeze reforme profunde pentru a „curăţa“ finanţele grupului aflat în centrul unui scandal legat de falsificarea rezultatelor cu până la 151,8 miliarde de yeni (1,1 miliarde euro) pe o perioadă de şapte ani, scrie Le Monde.

În urma scandalului, Hisao Tanaka, CEO-ul grupului, şi alţi opt membri ai boardului acestuia au demisionat marţi. Toţi sunt acuzaţi de a fi pus în practică sau de a fi urmat o practică „în mod deliberat menită să supraestimeze profiturile nete“, se arată în raportul unei comisii independente de anchetă.

Riscând o amendă din partea Agenţiei pentru Servicii Financiare (FSA), posibile procese din partea acţionarilor şi dificultăţi în accesarea de credite, grupul a anunţat ieri vânzarea pachetului de 4,6% deţinut la producătorul finlandez de ascensoare Kone pentru aproape 865 milioane de euro. Grupul ar putea ceda de asemenea o parte din acţiunile deţinute la Westinghouse, furnizor american de produse şi servicii nucleare.

Aşteptată în septembrie, corectarea bilanţului ar trebui să pună în evidenţă plusurile şi minusurile grupului şi să-l constrângă la restructurări. Componentele şi produsele electronice, care au adus 80% din profiturile operaţionale în 2013 (ultimul bilanţ făcut public), vor fi printre primele segmente vizate. În acest segment, afectat de criza din 2008 şi de seismul şi tsunamiul din 2011, numai producţia de cipuri de memorie flash NAND este profitabilă. Toshiba este singurul grup care menţine o dublă activitate de creaţie şi producţie, ceea ce, potrivit analiştilor, îi afectează productivitatea. În acelaşi sector al produselor electronice, segmentul de televizoare este de asemenea „pe roşu“ din cauza concurenţei sud-coreene şi chineze.

Deprecierea yenului, de la sfârşitul anului 2002, reprezintă de asemenea o problemă pentru Toshiba. Producţia în alte ţări a produselor electrocasnice vândute în Japonia devine mai puţin rentabilă.

Un alt segment ce are nevoie de restructurare este cel al PC-urilor, care a înregistrat o pierdere operaţională de 15 miliarde de yeni (111 milioane de euro) în 2013. Cât priveşte sectorul nuclear, acesta a resimţit din plin catastrofa de la Fukushima din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO