Business Internaţional

De ce SARS si terorismul sunt vetti bune pentru bugetele de calatorie

16.06.2003, 00:00 14



Amatorii de chilipiruri vor gasi cele mai bune oferte de vacante din acest an in Orientul Indepartat, dar si alte destinatii situate la mare distanta, in conditiile in care liniile aeriene si hotelurile incearca sa-si recapete o parte din afacerile pierdute din cauza razboiului din Irak si a epidemiei de SARS. Thailanda si Dubai sunt destinatiile "la moda" din aceasta luna, iar Hong Kong si Singapore vin tare din urma, comenteaza The Guardian.



"I-as sfatui pe oameni sa se grabeasca daca intentioneaza sa calatoreasca in urmatoarele sase saptamani. Companiile aeriene au o multime de oferte pe termen scurt la care preturile sunt chiar mai scazute decat cele din brosuri", spune Rob Haynes, director de produse la agentia de turism britanica Premier Holidays.#leadend#



Compania si-a relansat recent oferta pentru Asia, cu preturi revizuite pentru a reflecta noutatile. "Thailanda a fost mai putin afectata de vestile privind SARS si inregistreaza un numar ridicat de rezervari la preturi foarte bune", precizeaza Haynes.



Comisia pentru Turism din Singapore a anuntat ca va desfasura o campanie promotionala in valoare de aproximativ 115 milioane de dolari pentru a atrage din nou turistii, dupa ce Singapore a fost scos de pe lista zonelor afectate de epidemia de pneumonie atipica. Si organismul similar din Hong Kong finalizeaza detaliile unei campanii de peste 50 milioane de dolari.



Chiar daca aceste sume nu vor duce aparitia instantanee a unor sejururi la preturi foarte convenabile, o mare parte a hotelurilor si a companiilor aeriene au trecut deja la oferte speciale.



"Liniile aeriene care au trecut repede la preturi speciale, au fost rasplatite cu un numar mai mare de rezervari. Clientii sunt foarte activi, cautand oferte bune si fiind pregatiti pentru a pleca in vacanta imediat", este de parere Colin Whaley, director de marketing la Travelbag.



De asemenea, familiile care intentioneaza sa plece in deplasari lungi au parte de oferte foarte bune. Malaysian Airlines acorda o reducere de pana la 23% pentru doi adulti care calatoresc impreuna cu doi copii, Singapore Airlines ofera un zbor gratuit pentru un copil pentru fiecare cuplu, iar Qantas are o oferta de "un bilet de copii pentru o lira".



"Destinatia Dubai si-a revenit surprinzator de bine, iar compania aeriana Emirates a prins afaceri foarte bune, apeland la oferte tactice. De asemenea, Statele Unite au inregistrat o crestere semnificativa fata de anul trecut. De exemplu, chiar daca cele mai bune oferte in Florida sunt pentru iarna, exista, in mod neobisnuit, oferte disponibile si pentru vara", spune Whaley.



Comisia de Turism din Maroc a organizat un festival la Covent Garden in Londra pentru a stimula rezervarile, care s-au prabusit dupa atentatele de luna trecuta de la Casablanca. Gary David, director general al Cadoga Holidays spune: "Cererile pentru Maroc au fost foarte scazute cam zece zile, dar si-au revenit ulterior. E drept, cu ajutorul hotelurilor si liniilor aeriene, care au redus preturile. Agentia ofera acum reduceri de 25% pentru excursii la Marrakech in iunie si iulie".



Pneumonia atipica taie un procent din crestere



Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC) a apreciat recent ca cererea din sectorul turismului risca sa stagneze in acest an, deoarece temerile legate de pneumonia atipica au provocat scaderea drastica a traficului spre Asia.



WTTC, care reuneste peste 100 din cele mai mari companii ale industriei de profil, a estimat ca sindromul respirator acut sever (SARS) va anula un intreg procent din nivelul prognozat pentru cresterea din acest an, de 1,1%. Asociatia a prevazut ca veniturile industriei turistice se vor cifra in 2003 la 1.280 miliarde de dolari.



"Industria nu a suferit niciodata astfel de repercusiuni din partea avizelor legate de calatorii ale organizatiilor de sanatate", a afirmat Richard Miller, vicepresedinte pentru cercetare si probleme economice in cadrul WTTC, prezent la o conferinta din Portugalia.



Un studiu al WTTC a aratat ca impactul va fi "masiv" in ceea ce priveste sectoarele de turism din China, Vietnam, Hong Kong si Singapore, potrivit lui Miller.



Consiliul a estimat in martie ca sudul si nord-estul Asiei se vor afla printre pietele de turism cu cea mai rapida crestere din lume intre 2004 si 2013, in China urmand sa se infiinteze inca 11 milioane de locuri de munca in sector.



Studiul a prognozat ca epidemia de pneumonie atipica va afecta turismul din China timp de sase luni, dupa luna martie.



In Vietnam, impactul SARS se va concretiza in scaderea incasarilor sectorului de turism cu 15% si desfiintarea a 62.000 de posturi din industrie.



La Singapore, 43% din venituri si 17.500 de locuri de munca vor fi pierdute, iar la Hong Kong se prevede scaderea cu 41% a incasarilor si cu 27.000 a numarului de angajati din turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO