Business Internaţional

Datoriile Greciei divizeaza Europa

23.03.2010, 23:05 14

Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet aintervenit in cadrul disputei din ce in ce mai aprinse legata decriza din Grecia sugerand ca guvernul de la Atena ar putea primisustinere din partea partenerilor sai din zona euro cu anumiteconditii, o pozitie care-l plaseaza in opozitie clara fata deGermania, care doreste ca FMI sa joace un rol central in cadruloricarui pachet de salvare, scrie The Wall Street Journal.

Grecia se asteapta la rezultate pozitive la incheiereasummit-ului UE din 25-26 martie si doreste o solutie europeanapentru iesirea sa din criza, a declarat ministrul grec de finanteGeorge Papaconstantinou, citat de agentia de presa Thomson Reuters."Trebuie sa existe un mecanism politic de asigurare a stabilitatiizonei euro si sustinere a eforturilor fiecarei tari. Ne dorim osolutie europeana", a declarat Papaconstantinou.

Comentariile presedintelui BCE au survenit in contextul in caresemnele de intrebare legate de angajamentul Europei fata de Greciaafecteaza evolutia monedei euro si imping in sus costurile definantare ale Greciei.

Acordarea de credite Greciei de catre alte tari din zona euroreprezinta o posibilitate, a sugerat Trichet. Totusi, "nu putemvorbi decat de un imprumut fara niciun fel de elemente desubventionare. Acest lucru trebuie sa fie clar", a subliniatTrichet. Un astfel de sprijin nu va fi acordat decat daca "situatiaextraordinara" din Grecia ameninta zona euro ca intreg, si nu numaio tara individuala, a declarat Trichet.

Presedintele BCE se pronunta ferm impotriva unui posibil roljucat de FMI in cadrul sprijinului acordat Greciei. Germaniacontinua insa sa se distanteze de BCE si de propria banca centralacare se opune de asemenea implicarii FMI.

Pozitiile divergente ale strategilor europeni au pus presiune pemoneda euro, aceasta coborand catre un minim de sub 1,35 in raportcu dolarul dupa ce viceprim-ministrul grec Theodore Pangalos adeclarat ca euro "nu ar avea niciun sens" daca Grecia ar ramaneneprotejata in fata speculatiilor privitoare la datoria saguvernamentala.

Masurile de austeritate adancesc criza

Finantele Greciei au "intrat intr-un cerc vicios" dupa ceautoritatile au anuntat masuri drastice de reducere a cheltuielilorpentru a contracara criza datoriilor, se arata in raportul anual albancii centrale a tarii, scrie The Guardian. La cateva ore dupa ceun oficial a anuntat ca tara dispune de suficiente lichiditatipentru a rezista pana la sfarsitul lunii aprilie, banca centralaestima ca economia tarii se va contracta cu 2% in acest an, pesteproiectia de 1,7% lansata de guvern, problemele fiscale urmand sase amplifice. Contractia este pusa pe seama masurilor deausteritate menite sa diminueze costurile cu 4,8 miliarde de euro.Pe fondul scaderii salariilor medii, diminuarea puterii decumparare va prelungi perioada de recesiune prin care trece tara.Deficitul bugetar, estimat la 12,7% din PIB in 2009, va atinge12,9%, anticipeaza banca, iar datoria publica se va ridica la 115%din productia anuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO