Business Internaţional

Datoria SUA a atins pragul de 100% din PIB pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial

Datoria SUA a atins pragul de 100% din PIB pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2011, 16:47 1437

Datoria brută a SUA a crescut cu 238 de miliarde de dolari,atingând 100% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru prima dată dupăcel de-Al Doilea Război Mondial, după ce plafonul de îndatorare aguvernului a fost majorat, ceea ce plasează ţara în rândul statelorputernic îndatorate, alături de Italia şi Belgia, potrivit AFP.

Trezoreria americană a trebuit să-şi asume marţi angajamente deplată de peste 200 de miliarde de dolari imediat după cepreşedintele Barack Obama a promulgat legea privind creşterealimitei de îndatorare.

Instituţia a atins pe 16 mai pragul anterior de îndatorare, de14.290 miliarde de dolari. De atunci, Trezoreria a recurs la măsuriextraordinare pentru a asigura lichidităţile necesare funcţionăriiguvernului. Ridicarea mai devreme a plafonului datoriilor a fostîmpiedicată de divergenţele dintre policieni privind măsurile dereducere a deficitului bugetar.

Noile împrumuturi au dus datoria publică totală a guvernului la14.580 miliarde de dolari. PIB-ul SUA de anul trecut s-a situat la14.530 miliarde de dolari.

Limita oficială de îndatorare a fost majorată cu 400 de miliardede dolari marţi, urmând noi creşteri în următoartele 18 luni.

Cele mai recente împrumuturi alătură SUA grupului statelor alecăror datorii depăşesc economia din care fac parte Japonia (229%din PIB), Grecia (152% din PIB), Jamaica (137% din PIB), Liban(134% din PIB), Italia (120% din PIB), Irlanda (114% din PIB) şiIslanda (103% dion PIB), potrivit datelor FMI.

Ultima dată când datoria SUA a depăşit economia a fost în 1947,imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Până în 1981, datoriaa scăzut la 32,5% din PIB.

Marile agenţii de evaluare financiară au averizat că SUA trebuiesă reducă rapid datoria, în caz contrar ţara riscând să-şi piardăratingul, în prezent aflat la nivelul maxim.

Agenţia de rating chineză Dagong Global Credit Rating aretrogradat deja calificativul Statelor Unite, motivând deciziaprin neîncrederea că Washingtonul îşi poate plăti datoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO