Datoria SUA a atins pragul de 100% din PIB pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial

Autor: Bogdan Cojocaru 04.08.2011

Datoria brută a SUA a crescut cu 238 de miliarde de dolari, atingând 100% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, după ce plafonul de îndatorare a guvernului a fost majorat, ceea ce plasează ţara în rândul statelor puternic îndatorate, alături de Italia şi Belgia, potrivit AFP.

Trezoreria americană a trebuit să-şi asume marţi angajamente de plată de peste 200 de miliarde de dolari imediat după ce preşedintele Barack Obama a promulgat legea privind creşterea limitei de îndatorare.

Instituţia a atins pe 16 mai pragul anterior de îndatorare, de 14.290 miliarde de dolari. De atunci, Trezoreria a recurs la măsuri extraordinare pentru a asigura lichidităţile necesare funcţionării guvernului. Ridicarea mai devreme a plafonului datoriilor a fost împiedicată de divergenţele dintre policieni privind măsurile de reducere a deficitului bugetar.

Noile împrumuturi au dus datoria publică totală a guvernului la 14.580 miliarde de dolari. PIB-ul SUA de anul trecut s-a situat la 14.530 miliarde de dolari.

Limita oficială de îndatorare a fost majorată cu 400 de miliarde de dolari marţi, urmând noi creşteri în următoartele 18 luni.

Cele mai recente împrumuturi alătură SUA grupului statelor ale căror datorii depăşesc economia din care fac parte Japonia (229% din PIB), Grecia (152% din PIB), Jamaica (137% din PIB), Liban (134% din PIB), Italia (120% din PIB), Irlanda (114% din PIB) şi Islanda (103% dion PIB), potrivit datelor FMI.

Ultima dată când datoria SUA a depăşit economia a fost în 1947, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Până în 1981, datoria a scăzut la 32,5% din PIB.

Marile agenţii de evaluare financiară au averizat că SUA trebuie să reducă rapid datoria, în caz contrar ţara riscând să-şi piardă ratingul, în prezent aflat la nivelul maxim.

Agenţia de rating chineză Dagong Global Credit Rating a retrogradat deja calificativul Statelor Unite, motivând decizia prin neîncrederea că Washingtonul îşi poate plăti datoriile.