Business Internaţional

Daniel Bouton, bancherul francez stralucitor, dar arogant

30.01.2008, 17:29 28

In anul 2000, cand un tanar absolvent pe nume Jerome Kerviel primea o slujba modesta in cadrul Societe Generale, multi se indoiau ca noul sef al bancii, Daniel Bouton, va fi capabil sa mentina independenta bancii franceze pe termen lung, scrie Financial Times.
Cu un an inainte, presedintele si directorul executiv al SocGen incercase sa achizitioneze Paribas, o rivala franceza.
Totusi, aceasta alianta nu s-a incheiat din cauza ofertei ostile depuse pentru ambele banci de BNP, o alta banca franceza. Michel Pebereau, seful BNP, a scos Paribas din mainile lui Bouton, si aproape a reusit sa cucereasca SocGen.
In urma crearii BNP Paribas, Bouton a inceput sa se confrunte cu acuzatii conform carora SocGen ramasese fara strategie, urmand sa cada prada unei banci mai mari. Insa Bouton si colegii sai au continuat sa le dovedeasca celor neincrezatori ca se inseala in cea mai mare parte a deceniului.
Exploatand capacitatea sistemului educational francez de a produce matematicieni de exceptie, SocGen a pus bazele unei divizii solide de derivate pe actiuni.
Specializandu-se in pariuri complexe pe evolutia pietei, aceasta divizie era atat de profitabila, incat Bouton putea sustine cu convingere ca marimea nu este totul in sectorul bancar.
Aceasta strategie a inceput sa para mai putin convingatoare saptamana trecuta, cand banca raporta pierderile de 4,9 miliarde de euro in urma unor tranzactii neautorizate puse pe seama unui trader, mai tarziu identificat drept Jerome Kerviel, pe langa pierderile de 2 mld. euro legate de criza sectorului american ipotecar subprime. La mai putin de un deceniu dupa ce a scapat din mainile BNP, independenta SocGen este din nou subiectului speculatiilor, reputatia lui Bouton fiind grav afectata.
Spre deosebire de Kerviel, Bouton a intrat in cadrul SocGen pe usa din fata. Bouton a castigat o diploma in stiinte politice, fiind admis in cadrul ecole Nationale deAdministration. Dupa ce a absolvit, a devenit cel mai tanar membru al Inspection Generale des Finances inainte de a castiga pozitii extrem de ravnite, cum ar fi conducerea cabinetului ministerial al lui Alain Juppe.
Bouton a atras atentia lui Marc Vienot, care condusese SocGen in timpul privatizarii din 1987. Bouton a parasit Ministerul de Finante pentru a se alatura SocGen in 1991, devenind CEO in 1993 si mai apoi presedinte in 1997.
Stilul de a conduce al lui Bouton este mai autonom decat cel al predecesorului sau. Hobbyurile sale sunt vinurile fine, tigaretele, golful, opera, iar oaspetii sai mananca bine in sala de mese rezervata directorilor bancii situata la inaltime in unul din zgarie-norii pe care SocGen ii ocupa la periferia Parisului. Unul din modurile prin care SocGen se diferentiaza de BNP este prin arhitectura, bancherii BNP lucrand in cladiri cu putine etaje din centrul orasului. Bouton chiar a declarat odata ca i-ar fi placut sa fie arhitect daca nu ar fi fost bancher.
Unii caracterizeaza stilul lui Bouton drept foarte direct. "Stralucitor si arogant", a fost caracterizarea scurta facuta de un lider de business francez, care nu a dat impresia ca ar considera aceste trasaturi drept indezirabile in cazul unui bancher de succes. Aceasta incredere a stat la baza deciziei lui Bouton de a acorda sprijinul SocGen lui Lakshmi Mittal, miliardarul indian din sectorul otelului, in cursa acestuia pentru preluarea Arcelor. Un coleg spune ca Bouton a dat dovada de acelasi calm in momentul descoperirii pierderilor uriase. "A dat dovada de calm, dar aceasta a fost probabil prima data de cand il cunosc cand si-a exprimat in mod deschis emotiile. Este o fire calma, care nu-si pierde cumpatul usor. Situatia l-a cam dat peste cap."
In parte motivat de datoria fata de angajati, care detin aproximativ 6,5% din capitalul social al SocGen, Bouton si-a recapatat calmul rapid, adauga colegul acestuia. S-a implicat imediat in operatiunea de atragere a 5,5 miliarde de euro pentru a reface rezervele de lichiditate ale bancii. Totusi, a aparut extenuat la conferinta de presa pe care a gazduit-o imediat dupa anuntul fraudei.
Bancherul a renuntat temporar la salariu, in conditiile in care incearca sa scoata banca din impas. Totusi, faptul ca oferta de a demisiona i-a fost respinsa nu inseamna ca pozitia sa este sigura. Boardul bancii a decis ca pozitia pe termen scurt a bancii ar fi fost slabita daca Bouton ar fi fost inlocuit cu cineva din afara, conform unei persoane familiare cu discutiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO