Business Internaţional

„Dacă pieţele valutare ar fi fiinţe umane, acestea ar fi internate acum într-un spital de nebuni“

„Dacă pieţele valutare ar fi fiinţe umane, acestea ar fi internate acum într-un spital de nebuni“
05.08.2010, 23:15 18

În urmă cu câteva săptămâni dolarul era pe val, îndreptându-secu paşi repezi către maximul ultimilor patru ani. Motivul? Monedaamericană era principalul beneficiar al crizei datoriilor dinEuropa. În plus, tot mai multe voci vorbeau despre o revenire aeconomiei americane, scrie Financial Times.

De atunci însă, investitorii şi-au întors spatele de la cea maimare economie a lumii, fiind dezamăgiţi de redresarea lentă aacesteia şi de problemele sale structurale. În ultimele două lunidolarul a pierdut 9% atât în raport cu euro, cât şi cu lirasterlină.

Prin contrast, moneda unică europeană, care a avut o evoluţeslabă în 2010, şi-a revenit rapid, cursul de schimb depăşind pragulde 1,32 dolari pentru un euro, maximul ultimelor trei luni. Lirasterlină se află la rândul său la maximul ultimelor şase luni şi seapropie de pragul de 1,60 de dolari.

"Dacă pieţele valutare ar fi fiinţe umane, acestea ar fiinternate acum într-un spital de nebuni", spune David Bloom, şefuldiviziei de strategie valutară din cadrul băncii britanice HSBC."Pentru un moment este veselie maximă, iar în următorul tristeţeextraordinară. Este nemaipomenit. Trecem foarte rapid dintr-oextremă în alta." O serie de date economice dezamăgitoare, inclusivcifre privind piaţa muncii, şi previziuni privind o nouă relaxaremonetară din partea Fed pentru a contraataca riscul unei recesiuniîn W au fost principalele cauze ale declinului monedeiamericane.

Investitorii se tem că procesul de revenire din criză aleconomiei Statelor Unite ar putea fi blocat, şi mai mult, economiaar putea recădea în recesiune, în pofida rezultatelor financiarepozitive ale sectorului corporatist. Principalul motiv carejustifică acest pesimism este cererea internă slabă. Declinuldolarului în ultima săptămână, când a pierdut mai mult de 2% înraport cu un coş valutar, a fost provocat de ameninţareadeflaţionistă. James Bullard, preşedintele Fed San Louis, a spus căStatele Unite "sunt mai aproape ca oricând de soarta Japoniei dupăcriza de la începutul anilor '90".

Aceste comentarii şi declaraţiile de la începutul săptămânii alelui Ben Bernanke, preşedintele Fed, potrivit căruia "mai este drumlung de parcurs" înainte ca Statele Unite să îşi revină complet, aualimentat speranţele că Fed va opta pentru relaxare monetară.Oficialii Fed discută dacă să menţină la acelaşi nivel bilanţulbăncii, reinvestind banii primiţi la scadenţa obligaţiunilorguvernamentale. Traderii spun că pieţele valutare şi de obligaţiuniguvernamentale aşteaptă întâlnirea Fed de marţi. "Este ca într-unmeci de box. Este runda numărul nouă şi deja te-au dezechilibrat cuo lovitură", spune Bloom. "Dacă ei vor lua măsuri de relaxare apieţei, piaţa deja va fi afectată. Ne vor dezechilibra."

În condiţiile în care investitorii investesc dolarii în altepărţi, ei pariază că alte economii îşi vor reveni mai repede decâtcea a Statelor Unite. Statele asiatice, care este de aşteptat săcrească într-un ritm mai alert decât cele împovărate de datorii,s-au bucurat de infuzii masive de capital în ultima perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO