„Dacă pieţele valutare ar fi fiinţe umane, acestea ar fi internate acum într-un spital de nebuni“

Autor: Cristina Rosca 05.08.2010

În urmă cu câteva săptămâni dolarul era pe val, îndreptându-se cu paşi repezi către maximul ultimilor patru ani. Motivul? Moneda americană era principalul beneficiar al crizei datoriilor din Europa. În plus, tot mai multe voci vorbeau despre o revenire a economiei americane, scrie Financial Times.

De atunci însă, investitorii şi-au întors spatele de la cea mai mare economie a lumii, fiind dezamăgiţi de redresarea lentă a acesteia şi de problemele sale structurale. În ultimele două luni dolarul a pierdut 9% atât în raport cu euro, cât şi cu lira sterlină.

Prin contrast, moneda unică europeană, care a avut o evoluţe slabă în 2010, şi-a revenit rapid, cursul de schimb depăşind pragul de 1,32 dolari pentru un euro, maximul ultimelor trei luni. Lira sterlină se află la rândul său la maximul ultimelor şase luni şi se apropie de pragul de 1,60 de dolari.

"Dacă pieţele valutare ar fi fiinţe umane, acestea ar fi internate acum într-un spital de nebuni", spune David Bloom, şeful diviziei de strategie valutară din cadrul băncii britanice HSBC. "Pentru un moment este veselie maximă, iar în următorul tristeţe extraordinară. Este nemaipomenit. Trecem foarte rapid dintr-o extremă în alta." O serie de date economice dezamăgitoare, inclusiv cifre privind piaţa muncii, şi previziuni privind o nouă relaxare monetară din partea Fed pentru a contraataca riscul unei recesiuni în W au fost principalele cauze ale declinului monedei americane.

Investitorii se tem că procesul de revenire din criză al economiei Statelor Unite ar putea fi blocat, şi mai mult, economia ar putea recădea în recesiune, în pofida rezultatelor financiare pozitive ale sectorului corporatist. Principalul motiv care justifică acest pesimism este cererea internă slabă. Declinul dolarului în ultima săptămână, când a pierdut mai mult de 2% în raport cu un coş valutar, a fost provocat de ameninţarea deflaţionistă. James Bullard, preşedintele Fed San Louis, a spus că Statele Unite "sunt mai aproape ca oricând de soarta Japoniei după criza de la începutul anilor '90".

Aceste comentarii şi declaraţiile de la începutul săptămânii ale lui Ben Bernanke, preşedintele Fed, potrivit căruia "mai este drum lung de parcurs" înainte ca Statele Unite să îşi revină complet, au alimentat speranţele că Fed va opta pentru relaxare monetară. Oficialii Fed discută dacă să menţină la acelaşi nivel bilanţul băncii, reinvestind banii primiţi la scadenţa obligaţiunilor guvernamentale. Traderii spun că pieţele valutare şi de obligaţiuni guvernamentale aşteaptă întâlnirea Fed de marţi. "Este ca într-un meci de box. Este runda numărul nouă şi deja te-au dezechilibrat cu o lovitură", spune Bloom. "Dacă ei vor lua măsuri de relaxare a pieţei, piaţa deja va fi afectată. Ne vor dezechilibra."

În condiţiile în care investitorii investesc dolarii în alte părţi, ei pariază că alte economii îşi vor reveni mai repede decât cea a Statelor Unite. Statele asiatice, care este de aşteptat să crească într-un ritm mai alert decât cele împovărate de datorii, s-au bucurat de infuzii masive de capital în ultima perioadă.