Business Internaţional

Cum s-a transformat povestea de dragoste dintre Europa Centrală şi de Est şi China într-o dezamăgire amară

Cum s-a transformat povestea de dragoste dintre Europa...

Autor: Catalina Apostoiu

14.02.2023, 22:06 667

La începutul anilor 2010, ţările din ECE gravitau către China, o pu­tere economică în creştere accelerată cu foarte mulţi bani de investiţii peste graniţe. Însă povestea de dragoste a regiunii cu China s-a transformat într-o amară dezamăgire, în parte din cauza războiului din Ucraina, potrivit Nikkei.

În 2012, China şi 16 ţări din regiu­ne au stabilit iniţiativa de cooperare economică „16 plus 1“. Majoritatea ţărilor din regiune s-au alăturat grupului. Grecia a devenit membră în 2019, iniţiativa transformându-se în „17 plus unu“.

China a organizat permanent summituri anuale în speranţa de a câştiga aceste ţări cu investiţii în in­fra­structură şi cooperare în domeniul tehnologiei. Însă atitudinea regiunii faţă de China se modifică rapid. Pri­mele semne de schimbare au apărut în mai 2021, când Lituania s-a retras din grup. În august 2022, Letonia şi Estonia i-au urmat exemplul.

A venit acum rândul Cehiei să-şi schimbe poziţia. În mai anul trecut, comitetul pe afaceri externe din ca­drul parlamentului ţării a adoptat o rezoluţie care făcea apel la guvern să se retragă din grup.

Cu opt ani în urmă, într-o vizită în Beijing, şi-a oferit ţara ca „poartă de intrare“ a Chinei în Europa. Acum însă, această rampă de intrare a unui aşteptat val de investiţii chi­neze s-a îngustat, luând forma unui teren plin de noroi de la marginea unui sătuc ceh, scrie The New York Times.

Terenul a fost cumpărat în 2018 de o companie imobiliară chineză cu planuri ambiţioase de dezvoltare a unui amplu proiect. Demararea lu­cră­rilor de construcţii este atât de în­ceată însă, că fermierii locali folosesc terenul pentru a cultiva porumb.

Proiectul chinezilor a devenit astfel un simbol al dezavantajelor unui model de business chinez care de­pinde de susţinere energică din partea liderilor guvernamentali stră­ini şi oficialilor locali. În lipsa aces­teia, proiectele chinezilor întâmpină dificultăţi majore.

Într-un interviu recent, ministrul ceh de externe Jan Lipavski declara că poziţia Chinei privitoare la Ucrai­na a forţat o regândire a relaţiilor politice şi economice. În acelaşi timp, a arătat acesta, Beijingul nu-şi respectă angajamentele de investiţii.

„China, după părerea mea, a pier­dut Europa de est“, arată Philippe Le Corre, cercetător la Asia Society Policy Institute, adăugând că războiul din Ucraina a accelerat de­cu­plarea intereselor dintre Beijing şi multe ţări din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO