Business Internaţional

Cum fac fata bancile germane turbulentelor de pe pietele financiare

30.11.2007, 14:04 19

Banca german~ Sachsen LB este singura banca europeana salvata pana acum printr-o preluare in urma crizei pietelor globale de credit. Colapsul acesteia s-a produs in urma unor deficiente de ordin managerial, de reglementare si supraveghere, scrie Financial Times.
Era sfarsit de august in Leipzig si, pentru sectorul bancar german, unul dintre cele mai umilitoare momente din ultima perioada. Jochen Sanio, presedinte BaFin, autoritatea de reglementare a sectorului bancar german, mersese in orasul din estul Germaniei pentru a incerca sa rezolve o problema urgenta ce ameninta sa arunce intreg sectorul in criza. In plina criza a pietelor de credit, Sachsen LB, o banca din provincie infiintata cu 15 ani in urma, inregistra probleme de lichiditate. Un eventual faliment ar fi produs haos in intregul sector bancar.
Sanio se afla in oras pentru a-i pune pe oficialii bancii in fata unei alegeri: fie vindeau banca imediat pe orice suma, fie aceasta era inchisa. Reprezentantii actionarilor bancii, guvernul statului saxon si bancile municipale de economii il asteptau. Cand Sanio le-a explicat problema, acestia au fost socati. "Suntem cu spatele la zid", a declarat unul dintre actionari. Un oficial informat in legatura cu intrunirea isi aminteste ca, frustrat de faptul ca acestia nu intelegeau consecintele crizei de lichiditate cu care se confrunta banca, Sanio le-a spus: "Nu exista nici un zid in spatele vostru, ci doar un abis", ceea ce pare sa-i fi ajutat sa se concentreze. Astfel, in scurt timp, politicienii si sefii bancilor de economii s-au pus de acord sa vanda banca catre Landesbank Baden-Wuttemberg (LBBW) din sud-vestul Germaniei in schimbul unei sume initiale de 300 de milioane de euro.
Criza pietelor de credit a lovit cele mai mari banci ale lumii, insa singura banca europeana care a fost salvata de la colaps printr-o preluare este Sachsen. Acum, o ancheta a FT scoate la suprafata motivatia politica, managementul gresit si supravegherea insuficienta ce au contribuit la colapsul Sachsen LB. Aceasta criza incrimineaza de asemenea sistemul bancar de stat al Germaniei, o structura ce sta la baza celei mai mari economii a Europei.
Sachsen LB este una dintre cele sapte Landesbanken (banci detinute de stat), localizate in orase regionale, piloni ai unui mare sector bancar public. Ancheta FT evidentiaza care au fost semnalele ce au anuntat problemele Sachsen si modul in care o divizie irlandeza ajunsese sa genereze o mare parte din profitul bancii fara a dezvalui in mod clar mijloacele prin care realiza acest lucru, dar si problemele de supraveghere.
Aflata de-abia in topul 300 al bancilor globale din punctul de vedere al activelor, Sachsen LB a devenit unul dintre cei mai mari operatori europeni de fonduri neincluse in bilant (off-balance-sheet).
"Dezastrul la care am asistat in ultimele saptamani nu este un fenomen natural, ci rezultatul unor decizii strategice dezastruoase luate de banca si de guvernul landului", arata Karl Nolle, membru al parlamentului Saxoniei, care conduce o ancheta privitoare la afacerile Sachsen. Vanzarea catre LBBW, cu sediul in Stuttgart, a reprezentat un rezultat dezamagitor pentru guvernul landului Saxonia care, dupa reunificarea Germaniei, a imbratisat ideea infiintarii unei Landesbank care sa ajute regiunea aflata la granita cu Cehia sa-si recastige gloria comerciala de altadata.
In timp ce alte state est-germane atrageau bancile din Vest, Saxonia si-a creat propria banca in 1992 in incercarea de a atrage companii din Vest. Insa, asemeni Landesbanken, coproprietarii Sachsen LB ii interziceau acesteia sa se implice in tranzactii de amploare, fiind devansata de bancile rivale in ceea ce priveste creditarea companiilor. Toate Landesbanken au fost nevoite sa-si reanalizeze viitorul dupa ce in 2001 Comisia Europeana a dat curs plangerilor bancilor comerciale privitoare la faptul ca garantiile de stat avantajeaza in mod incorect bancile Landesbanken. Acestea imprumutau clientilor bani la costuri mai reduse decat rivalele lor, insa aceasta practica a luat sfarsit in 2005.
Landesbanken erau deja cunoscute pentru problemele pe care le creau si de aceea conducerea Deutsche Bank, cea mai importanta banca germana, a fost nevoita sa intervina de mai multe ori in septembrie pentru a asigura publicul ca bancile germane rezista in fata problemelor recente.
Sachsen LB avusese probleme legate de obligatiuni guvernamentale rusesti la sfarsitul anilor '90 si de leasing cativa ani mai tarziu. Insa faptul ca vechiul model al bancilor publice era pe punctul de a disparea a impins Sachsen LB sa incerce din nou sa treaca dincolo de propriile limite. Conform unor transcrieri ale audierilor parlamentare, deciziile care au dus la criza din august au fost luate cu ani in urma. Continuarea operatiunilor de creditare era ingreunata de refuzul guvernului de a furniza bancii capital suplimentar. Michael Weiss, CEO al bancii pana in 2004, a luat cateva decizii care au transformat banca din instrument de sprijinire a companiilor regionale, in sursa de lichiditati pentru proprietarii sai.
In 2001, pe masura ce noua strategie a bancii prindea contur, Wilsing a adus in cadrul bancii un fost coleg de la DGZ Bank. Adrian Fitzbbon era la curent cu cele mai noi instrumente financiare.
Sachsen LB a inceput sa achizitioneze produse vandute de marii creditori, in special titluri bazate pe active. Pentru a putea achizitiona mai multe astfel de titluri aparent sigure decat ii permitea capitalizarea, Sachsen LB utiliza fonduri neincluse in bilant. Acestea imprumutau bani prin emiterea de obligatiuni pe termen scurt.
Directorii erau siguri ca astfel vor obtine profit. Insa in aceasta vara, investitorii, ingrijorati de numarul de proprietari de case aflati in imposibilitate de a-si rambursa imprumuturile, nu au mai imprumutat fondurile care detineau obligatiunile. In decurs de cateva zile, Sachsen LB a trebuit sa-si asume miliarde de dolari sub forma de active pe care nu si le putuse permite niciodata.
Autoritatea de supraveghere a sistemului financiar german sustine ca a informat banca in legatura cu riscurile pe care si le asuma, dar ca nu a dispus de o baza legala pentru a o opri, in timp ce Franz Christoph Zeitler, vicepresedintele Bundesbank responsabil cu supravegherea sistemului bancar, a admis ca sistemul de supraveghere prezinta imperfectiuni. Intre timp, Peer Steinbruck, ministru german de finante, a facut apel la guvernele landurilor in sensul crearii unor banci suficient de mari pentru a suporta socuri financiare. Insa aceasta nu este o solutie pentru ca majoritatea bancilor ar fi tentate in continuare sa-si asume riscuri pe piete, neavand divizii de retail si o acoperire limitata pe segmentul de corporate lending.

Sachsen LB a fost banca europeana care a avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei de lichiditati de pe pietele financiare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO