Business Internaţional

Cum este văzut "11 septembrie" în presa mondială: opt puncte de vedere, inclusiv din Pakistan şi China

 Cum este văzut "11 septembrie" în presa mondială: opt puncte de vedere, inclusiv din Pakistan şi China

Autor: Paul Comşa

11.09.2011, 18:55 1907

În centrul New York-ului, o naţiune îndoliată comemorează victimele atentatelor de la 11 septembrie. Presa americană rememorează evenimentele din urmă cu 10 ani, familiile îndurerate cinstesc memoria celor dispăruţi, iar politicienii renunţă la discursurile somptuoase de campanie electorală în favoarea unor simple citate biblice.

Totuşi, în alte părţi de pe mapamond, comemorarea atacurilor este privită în mod diferit. Editorialele din presa internaţională sunt eterogene, de la teorii conspiraţioniste în ziarele din Arabia Saudită, până la mesaje rău-prevestitoare în Australia.

Australia- "Paradoxul 9/11 este faptul că ar putea fi copleşit de criza financiară mondială, privită ca o lovitură pe termen lung asupra puterii, respectului de sine şi autorităţii Statelor Unite", scrie Paul Kelly, editorialist la cotidianul Australian.

"Amploarea răului provocat de Statele Unite economiei sale poate depăşi răul provocat de atacul letal al organizaţiei Al Qaeda de acum 10 ani. Ironic este faptul că Australia, deşi este aliat al Statelor Unite în ceea ce priveşte securitatea, a divorţat de SUA din punct de vedere economic şi a scăpat de crizele economice interne care macină SUA şi Europa."

Taiwan- "În urma atacurilor de la 11 septembrie provocate de 19 bărbaţi înarmaţi cu cutere şi cu fanatism religios, s-au pierdut mai multe decât simple vieţi omeneşti", scrie într-un editorial din Taipei Times. "Libertăţile politice, religioase şi personale au fost compromise în numele securităţii şi a războiului împotriva terorismului, şi nu doar în SUA."

Germania- "America s-a schimbat după 9/11", scrie Gerhard Sporl, de la publicaţia din Hamburg Der Spiegel.

"Totuşi, unele lucruri au rămas la fel. Evlavia religioasă reprezintă în continuare rădăcina democraţiei americane. Percepţia ţării despre bine şi rău creează rupturi cu care noi nu suntem familiarizaţi în Europa. Războiul este perceput ca un instrument politic şi mulţi americani încă visează să controleze lumea."

Emiratele Arabe Unite- "În timp ce teroriştii au obţinut distrugerea fizică pe care doreau să o provoace, ei au eşuat în misiunea de a-i incita pe musulmani împotriva Occidentului", scrie Yasser Khalil, în ziarul din Dubai, Khaieej Times.

Pakistan- "Cu excepţia atentatului (eşuat - n. red.) cu bombă din Times Square, nimeni nu a mai fost aproape să repete un atac terorist pe pământ american", scrie Khalid Aziz în publicaţia din Karachi, Dawn.

"Aceasta reprezintă o realizare mare pentru SUA şi arată că, în ciuda criticilor venite pe anumite fronturi, statul a reuşit să distrugă puterea Al Qaeda...Nu se poate spune că nu vor mai avea loc atentate în viitor, dar Al Qaeda ca organizaţie hibernează în prezent prin Somalia şi Yemen. Totuşi, ea rămâne activă pe teritoriul Pakistanului."

Arabia Saudită- "Asemenea asasinatelor lui JFK şi Martin Luther King, există încă multe îndoieli şi teorii în jurul 9/11", scrie Seif Somalya în Arab News.

"Suspiciunea potrivit căreia 9/11 a fost o afacere din interior câştigă teren."

"În timp ce acele 3.000 de vieţi nevinovate care au fost pierdute în atacurile teroriste sunt comemorate şi jelite la aniversare, nimeni nu vorbeşte despre milioanele de oameni care au pierit şi au fost mutilaţi în Afganistan, ca o consecinţă directă a atentatelor de la 11 septembrie."

China- "O încercare mai mare pentru eforturile mondiale împotriva terorismului este reprezentată de lipsa unei măsuri comune", scriu Yang Qingchuan şi Zhi Linfei în Xinhua, agenţia naţională de presă.

"În particular, Statele Unite şi aliaţii săi occidentali au utilizat în mod repetat standarde duble în probleme legate de terorism, ceea ce a obstrucţionat progresul efortului global de combatere a acestui fenomen."

"Adesea, Statele Unite şi-a întors faţa de la distrugerile şi ameninţările extremiştilor ceceni din Rusia şi a tratat diferit problema forţelor separatiste din provincia chineză Xinjiang, refuzând cererea Chinei de a extrăda membrii aşa-numitei "Mişcări islamice a Turkistanului de Est", care are o relaţie apropiată cu Al Qaida."

Rusia- "O moştenire amară lăsată de atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite este flagelul provocat de heroină care a scăpat de sub control", potrivit unui editorial din Moscow Times.

"Producţia de opiu a crescut de 40 de ori de când forţele conduse de SUA au invadat Afganistanul în octombrie 2001, din care un procentaj mare ajunge în Rusia. Aceasta a contribuit la creşterea numărului de ruşi dependenţi de droguri la 2 milioane şi cauzează moartea a 30.000 de oameni anual."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO