Business Internaţional

Cum arată din punct de vedere economic Polonia după alegerile care ar putea schimba radical traiectoria Varşoviei. Ar putea România să depăşească economic Polonia?

Cum arată din punct de vedere economic Polonia după...

Autor: Valeriu Dănilă

16.10.2023, 17:06 600

Alegerile parlamentare din Polonia încheiate cu victoria opoziţiei sunt pe cale să repună ţara pe o traiectorie a normalizării relaţiilor economice cu Uniunea Europeană. În acest context, ce şanse mai are România să ajungă din urmă Polonia?

Conform datelor Băncii Mondiale, la nivel de PIB, diferenţa dintre cele două ţări este una semnificativă. În anul 2022 România a înregistrat un PIB de 301,26 de miliarde de dolari comparativ cu 688,18 în Polonia, mai mult decât dublu.

Însă, în ceea de priveşte Produsul Intern Brut pe cap de locuitor diferenţa se subţiază semnificativ, România obţinând în anul 2022 15.892,1 de dolari pe cap de locuitor faţă de 18.321,3 în Polonia. În acest caz diferenţa dintre ţări este de doar 13%.

O analiză Bloomberg de la începutul lunii octombrie arată că România a avut o creştere economică rapidă, peste ţările din regiune şi că România poate depăşi curând Polonia la nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor.

„În timp ce datele privind PIB-ul pe cap locuitor sunt încetinite de numărul mare de oameni plecaţi la muncă în străinătate după intrarea în UE, datele arată că nivelul de trai din România l-ar putea depăşi pe cel din Polonia încă din acest an”, se arată în ştire.

Diferenţa salariilor dintre cele două ţări este una redusă, polonezul mediu câştigând în luna august a acestui an 1190 de euro net, faţă de un salariu de 910 euro în România.

La nivelul comerţului internaţional, exporturile Poloniei au fost de 342,84 de miliarde de dolari în 2022 faţă de România care a exportat bunuri în valoare de 96,8 de miliarde de dolari. În ceea ce priveşte importurile Polonia a adus în ţară bunuri în valoare de 358,59 de miliarde de dolari, iar România doar de 132,7 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte politica monetară, Polonia a început un ciclu de relaxare, dobânda cheie fiind în prezent de 5,75%, în timp ce România menţine o rată a dobânzii de politică monetară de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO