Business Internaţional

Cum a furat "Balena de la Londra" două miliarde de dolari

Cum a furat "Balena de la Londra" două miliarde de dolari

Foto: Shutterstock

Autor: Vlad Popescu

26.05.2012, 12:07 1469

JPMorgan Chase nu a terminat încă de calculat pierderea suferită pe piaţa derivatelor în urma pariurilor asumate de traderul londonez Bruno Iksil, devenit notoriu în ultimele săptămâni sub aliasuri ca "Balena de la Londra" sau "Voldemort", după înfricoşătorul vrăjmaş al lui Harry Potter. Estimările iniţiale, anunţate pe 10 mai, plasează pierderea la cel puţin 2 miliarde de dolari.

Directorul general executiv al băncii, Jamie Dimon, spune că pierderile ar putea ajunge la 3 miliarde de dolari, pe măsură ce banca va închide, în următoarele luni, poziţiile angajate de biroul londonez de tranzacţii cu instrumente financiare derivate. Pierderea nu este mică, dar nu va clătina situaţia financiară a gigantului american, una dintre cele mai profitabile bănci ale momentului, cu un rezultat net de aproape 19 miliarde de dolari anul trecut, urmat de un câştig de 5,4 miliarde de dolari în primele trei luni din 2011. De altfel, JPMorgan Chase se poate lăuda cu performanţe chiar şi în timpul crizei creditelor ipotecare subprime şi crizei financiare mondiale, când s-a numărat printre (foarte) puţinele bănci care au reuşit să rămână profitabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO