Business Internaţional

JP Morgan ar putea recupera pierderea din "cazul balena" de la angajaţi

JP Morgan ar putea recupera pierderea din "cazul balena" de la angajaţi

Autor: Vlad Popescu

15.05.2012, 15:37 1229

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, ia în calcul recuperearea bonusurilor de la mai mulţi foşti şi actuali directori executivi şi angajaţi, inclusiv fostul director de investiţii Ina Drew, a cărei divizie a dezvăluit joi o pierdere de 2 miliarde dolari din tranzacţii cu derivate financiare

Banca poate anula premiile în acţiuni sau poate cere răscumpărarea acestora dacă un angajat ia parte la acţiuni care provoacă instituţiei pagube materiale, financiare sau de reputaţie.

Un director executiv al JPMorgan a declarat pentru Bloomberg, sub protecţia anonimatului, că banca ar putea recupera bonusurile de la directorii şi angajaţii implicaţi în tranzacţiile care au provocat pierderea anunţată joi, dacă ancheta efectuată va scoate la lumină argumente în sprijinul unei astfel de măsuri.

Incidentul, în urma căruia Ina Drew şi-a depus luni demisia, va pune la încercare politicile şi mecanismele interne ale băncii, pe fondul protestelor acţionarilor legate de practicile salariale de pe Wall Street şi investigaţiei declanşate de autorităţi privind tranzacţiile respective.

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a declarat joi că strategia care a condus la pierderea de 2 miliarde de dolari a fost "prost executată şi prost monitorizată", şi că incidentul oferă argumente persoanelor şi instituţiilor care cer o reglementare mai dură în sistemul bancar.

Drew, care lucrează de 30 de ani la JPMorgan, a primit pentru anul trecut un pachet total de compensaţii financiare de 14 milioane de dolari, din care 7,1 milioane de dolari în acţiuni, 4,7 milioane bonus în cash şi 750.000 dolari salariu de bază.

În ultimii doi ani, compensaţia medie totală încasată de aceasta s-a ridicat la 1,2 milioane de dolari pe lună.

Dimon a declarat săptămâna trecută că incidentul ar putea cauza pierderi apropiate de 3 miliarde de dolari, după evaluarea în amănunt a pagubei.

Surse apropiate situaţiei citate în presa internaţională au afirmat în ultimele zile că JPMorgan aştepată demisiile a trei directori executivi şi ar putea concedia toţi angajaţii biroului londonez responsabil pentru pierderea pe tranzacţii cu derivate financiare.

Criza de la JPMorgan a fost comentată luni seara şi de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care a declarat pentru postul de televiziune ABC că incidentul ilustrează necesitatea reformei pe Wall Street.

Obama a avertizat că o eroare similară la o bancă mai puţin stabilă ar fi putut impune intervenţia guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO