Business Internaţional

Cum a ajuns australianul Rupert Murdoch cel mai influent mogul media

06.08.2007, 13:13 22

Preluarea de catre Rupert Murdoch a companiei Dow Jones, detinatoarea cotidianului Wall Street Journal, reprezinta ultimul trofeu adaugat "colectiei" News Corp, care mai detine cotidianul The Sun, studioul de film 20th Century Fox, Fox TV si editura HarperCollins, scrie BBC News.
Interesant este faptul ca aceasta achizitie a adus in discutie o serie de subiecte bine cunoscute de-a lungul carierei lui Murdoch.
Exista temerea ca aceasta achizitie va duce la limitarea independentei Wall Street Journal, cunoscut fiind stilul agresiv de management al lui Murdoch.
In cele din urma, el a promis sa asigure Wall Street Journal o conducere independenta, pentru ca ziarul sa-si pastreze integritatea in ceea ce priveste politica editoriala.
Mogulul media a lucrat toata viata in domeniu jurnalistic. S-a nascut in Australia in 1931, tatal sau fiind un magnat media local. Acesta din urma l-a indrumat in cariera sa timpurie, care include si o scurta etapa la UK Daily Express dupa terminarea studiilor la Oxford. La 22 de ani se intoarce in tara sa natala pentru a prelua ziarul falimentar al tatalui sau, Adelaide News.
Dupa ce a reusit sa redreseze ziarul, acesta a devenit baza de unde Murdoch si-a lansat imperiul sau media. Primul ziar cu acoperire nationala detinut de Murdoch a fost The Australian.
Pornind de la Antipozi Murdoch s-a extins in Marea Britanie, Statele Unite si Europa.
De-a lungul timpului si-a atras critici din partea celor care considerau ca a inlocuit jurnalismul de calitate cu vulgaritatea.
The Sun, un ziar aflat aproape de faliment in momentul in care a fost preluat de catre Murdoch in 1969, a reprezentat un precedent.
Introducerea cronicilor mondene si a stirilor senzationale au transformat rapid The Sun in cel mai citit cotidian din Marea Britanie, in timp ce Murdoch s-a ales cu porecla de Dirty Digger.
Imediat dupa ce a achizitionat The Sun, publicatiile The Times si Sunday Times au fost alaturate trustului sau, ce se afla in plina ascensiune.
In anii '70 influenta lui Murdoch s-a extins si dincolo de Atlantic, in urma achizitionarii New York Post si New York Magazine.
Dar stilul agresiv de management a condus la raspandirea criticilor la adresa sa.
In incercarea de a reduce cheltuielile din Marea Britanie, Murdoch a transferat sediile ziarelor sale de pe Fleet Street in extremitatea estica a Londrei.
Intre timp, el si-a indreptat atentia spre domeniul televiziunii. In 1985, pentru a se supune legilor americane privitoare la proprietarii de posturi TV, s-a mutat in SUA, devenind cetatean american.
In Marea Britanie a devenit un pionier al televiziunii prin satelit, prin infiintarea Sky Television. De asemenea, el a preluat si Star TV din Hong Kong.
Majoritatea programelor Sky TV erau create de studiourile americane Fox detinute tot de catre Murdoch, printre acestea numarandu-se si unul dintre cele mai de succes show-uri de televiziune, The Simpsons.
In momentul de fata compania este implicata intr-un proces cu furnizorul de televiziune prin cablu Virgin Media, care sustine ca Sky incearca sa-i "forteze" clientii sa renunte la serviciile Virgin, interzicandu-le acestora accesul la programele Sky. In schimb Sky neaga acuzatiile, considerandu-le nefondate.
Dar procesele juridice nu sunt singurele probleme pe care imperiul mediatic al lui Murdoch le-a avut de infruntat.
La inceputul anilor '90, avand datorii de 8 mld. dolari (5,8 mld. euro), trustul media a fost la un pas de faliment. Ca urmare, Murdoch a fost nevoit sa vanda drepturile de publicare pentru majoritatea revistelor americane pe care le detinea, compania reusind sa-si revina abia la sfarsitul anilor '90. In 2003 el a achizitionat DirectTV, cel mai mare sistem de televiziune prin satelit din SUA, pentru 6 mld. dolari (4,3 mld. euro).
Compania s-a implicat si in segmentul de internet, publicatiile sale putand fi accesate on-line, iar in 2006 a achizitionat cunoscutul site My Space. Datorita achizitiei de 5 mld. dolari a Dow Jones, compania va detine controlul asupra "bibliei afacerilor", Wall Street Journal, intr-un moment in care jurnalismul de afaceri este un domeniu in ascensiune.


Ce detine News Corp

Editura HarperCollins
Cotidianul New York Post
Ziarele Times, Sunday Times
Tabloidul The Sun
Tabloidul News of the World
Canalul de stiri Fox News
Televiziunea BskyB
Star TV
Site-ul My Space
Studioul de film 20th Century Fox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO