Business Internaţional

Croaţia investighează MOL sub suspiciunea că a vândut petrol la suprapreţ

Croaţia investighează MOL sub suspiciunea că a vândut...

Autor: Daniela Stoican

24.03.2014, 19:54 437
Biroul croat pentru Eliminarea Corupţiei şi Crimei Organizate a lansat o nouă investi­gaţie în contextul scandalului de corupţie care înconjoară preluarea controlului INA de către cea ungară MOL, motivul fiind suspiciunile că MOL a vândut companiei petroliere croate ţiţei la suprapreţ, scrie Budapest Business Journal.

Departamentul anticorupţie USKOK a cerut conducerii INA, deţinută în proporţie de 49,08% de MOL şi de 44,84% de statul croat, să îi pună la dispoziţie documente pentru a verifica suspiciunile că MOL cere preţuri excesiv de mari pentru petrol, scrie Budapest Business Journal.

USKOK a făcut cererea către boardul companiei croate în baza unui raport trimis de un angajat al INA, potrivit mass-media croate.

INA a refuzat să comenteze informaţiile, dar surse neoficiale citate de mai multe instituţii de presă au spus că auditorii au verificat achiziţiile de petrol ale INA de mai multe ori şi nu au găsit nimic în neregulă.

Disputa dintre statul croat şi MOL datează de mai mulţi ani şi se referă în mare parte la modul în care compania ungară a preluat controlul INA.

USKOK îl acuză pe directorul executiv al MOL, Zsolt Hernadi, că în 2009 l-ar fi mituit pe premierul Croaţiei din acea vreme, Ivo Sanader, cu 10 milioane de euro pentru a ceda drepturile de management asupra companiei INA către MOL, deşi compania maghiară nu cumpărase decât 47,16% din acţiuni. Sanader a fost condamnat în 2012 de un tribunal croat la 10 ani de închisoare.

Tot în 2009 MOL a obţinut 49% din acţiunile INA, iar dreptul de a conduce INA a fost transferat către MOL de guvernul croat. Guvernele croate care au urmat au fost foarte critice la adresa modului în care MOL administrează INA.

Guvernul croat şi-a dublat recent redevenţa pentru producţia de hidrocarburi la 10%, iar MOL va trebui să plătească prin intermediul INA cu aproximativ 250 milioane kune croate (32,6 milioane euro) mai mult faţă de sumele plătite în prezent.

Ministrul de finanţe croat Slavko Linic a declarat anul trecut că grupul maghiar nu a fost un coproprietar performant pentru că „nu şi-a îndeplinit obligaţiile de investiţii”, adăugând că statul croat, prin modificarea tarifelor de concesionare şi prin închiderea unora din benzinăriile INA, ar putea crea un context de afaceri atât de ostil pentru MOL, încât compania ungară ar putea ajunge să nu mai aibă altă variantă decât să-şi vândă participaţia.

Boardul INA a anunţat cu o lună în urmă că MOL a făcut o cerere pentru deschiderea unei baze de date pentru a pregăti o posibilă vânzare a participaţiei sale în companie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO